Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sepsisfonden tilldelas prestigefyllda Global Sepsis Awards 2020 - prisceremoni

Foto av Adam Linder och Ulrika Knutsson
Foto: Adam Linder och Ulrika Knutsson

Som vi tidigare rapporterat tilldelades Sepsisfonden Global Sepsis Award 2020. I dag är det dags för priset att delas ut under en digital livesänd prisceremoni till Sepsisfondens grundare Adam Linder, docent och infektionsforskare vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund och överläkare vid Skånes universitetssjukhus och Ulrika Knutsson, kommunikatör.

Utmärkelsen delas ut årligen av Global Sepsis Alliance till organisationer och individer som på olika sätt bidragit på ett utmärkande sätt till att öka kunskapen och kännedomen runt sepsis i världen. Sepsisfonden tilldelades pris i kategorin Non-Governmental Organizations med motiveringen ”Sepsisfonden were awarded due to their dedicated and tireless work in increasing awareness around sepsis in Sweden."

– Att sprida kunskap om sepsis är kanske viktigare än någonsin. De som blir svårast sjuka i covid drabbas av virustriggad viral sepsis, vilket gjort sepsisfrågan högaktuell. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att sepsis, och då främst bakterieorsakad, drabbar cirka 40 000 människor i Sverige även ett helt vanligt år, säger Adam Linder, ordförande i Sepsisfonden.

Följ prisceremonin kl. 14:00 här: https://us02web.zoom.us/j/89610483355#success

Om sepsis och Sepsisfonden

Sepsis är ett livshotande tillstånd som uppstår när en immunförsvaret reagerar fel på en infektion och börjar skada kroppens organ. Sepsis drabbar globalt 49 miljoner, och i Sverige över 40 000, människor varje år. 1 av 5 dör i akutskedet och många drabbas av negativa långtidseffekter. 90 procent av alla sepsisfall orsakas av bakterier, men även virusinfektioner, som t ex influensavirus och coronaviruset SARS-CoV-2, kan orsaka sepsis. 2017 antog WHO en sepsisresolution som lyfte sepsis till ett världshälsoproblem, och fastslog då att ökad kunskap om sepsis är den viktigaste nyckeln i kampen mot sepsis.

Sepsisfondens Insamlingsstiftelse är en ideell organisation som startade 2015 med två huvudsyften: att öka kunskapen och kännedomen om sepsis hos allmänheten, bland beslutsfattare och inom vården, och för att samla in medel till sepsisforskning som kan bidra till bättre och snabbare diagnostik och bättre behandlingsmetoder av sepsis. Läs mer om sepsisfonden på sepsisfonden.se.