Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Läkarstudenter använder Cochranes utbildningsmaterial

porträtt maria björklund. foto.
Maria Björklund, bibliotekarie vid Medicinska fakulteten, är har lett arbetet med utveckla en läroplan som bäddar in Cochrane Interactive Learning-moduler för läkarstudenter. Foto: Ingema Hultquist.

Lunds universitet använder Cochranes utbildningsmaterial och verktyg för att hjälpa läkarstudenter att bättre förstå och tolka hälsoinformation och evidensbaserad medicin.

På läkarprogrammet vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet, använder studenterna Cochranes utbildningsmaterial och verktyg för att bättre förstå och tolka evidensbaserad medicin. Maria Björklund, som är en av initiativtagarna, är bibliotekarie på Medicinska fakulteten och undervisar även läkarstudenterna.
 
– Läkarprogrammet har arbetat mycket aktivt med ett vetenskapligt förhållningssätt och vi ville erbjuda studenterna en verktygslåda som stöttar dem som vill lära sig om evidensbaserad medicin eller själva göra systematiska översikter.
 
Sedan 2018 har Cochrane Interactive Learning integrerats i läkarprogrammet, och nu börjar effekterna visa sig. Allt fler studenter vill skriva systematiska översikter och ägna sig åt forskning.
 
– Vi införde verktygen innan pandemin och då fanns det en brist på kunskap om digitala lärverktyg. Efter pandemin känner jag att det har skett ett skifte och nu förväntar sig studenterna digitala lärmoduler och till och med digitala examinationer. Det är också tydligt att utbildningen har blivit mer forskningsinriktad och att studenterna kan arbeta tillsammans med både doktorander och forskare i olika projekt.

Läs mer “Lund leads the way using Cochrane tools to train doctors” (nytt fönster)

Cochrane Sverige

Det nära samarbetet mellan Medicinska fakulteten och Cochrane Sverige gör att studenter som inspireras har möjlighet att utveckla sitt intresse för forskningsöversikter. Matteo Bruschettini, föreståndare för Cochrane Sverige, forskare vid Lunds universitet och neonatalöverläkare på SUS hjälper till att handleda och stödja studenter som vill vara medförfattare till sina egna Cochrane-översikter inom sina intresseområden.

Cochrane är ett globalt nätverk som arbetar för att producera trovärdig och tillgänglig hälsoinformation, fri från kommersiell inverkan och andra intressekonflikter. Organisationen sammanställer vetenskapliga översikter som summerar tillgängliga evidens av forskning. Cochrane Sverige har sin bas i Lund och finansieras av Lunds universitet, Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Källa: https://sweden.cochrane.org/sv