Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Almedalsveckan

En mix av Lunds och Visbys stadsmiljöer. Montage.

Onsdag 26 juni 2024

Nya terapier – har vi råd att bota sjukdomar?

Se panelsamtalet på video (Youtube)

Med nya stamcells- och genterapier kan kroniska sjukdomar botas. Behandlingen är dyr men när kroniskt sjuka patienter botas blir vinsten stor för både patient och samhälle. Traditionell finansiering fungerar inte för de nya terapierna. Hur kan detta lösas så att obotligt sjuka patienter kan bli friska?

Patienter med kroniska och tidigare obotliga sjukdomar kan med nya stamcells- och genterapier bli friska och återkomma till ett produktivt liv. Det innebär att sättet vi idag finansierar medicinsk behandling måste ses över. Den initiala kostnaden för de nya terapierna kan framstå som hög, men ser man till hela kostnadsbilden över en livstid, så kan långtidskostnader, som sjukskrivningar, minska. Hur kan vi administrera behandlingarna för att ge patienter och samhälle de stora vinster som kan komma av den här nya möjligheten. Kan vi skapa ett system där en del av framtida sjukförsäkringskostnaderna kan överföras till hälso- och sjukvården så vi har råd att bota våra patienter.

Arrangör: Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus, Dagens Medicin Agenda
Tid: 10:30 - 11:00
Plats: Strandvägen 4.2, "Dagens Medicin Agenda Vårdarenan"

Medverkande:

  • Anna Falk, professor, Lunds universitet
  • Stefan Volk Jovinge, professor, forskning- och undervisningschef, Skånes universitetssjukhus
  • Lars Sandman, professor, föreståndare Prioriteringscentrum,, Linköpings universitet
  • Fredrik Lundh Sammeli (S), vice, ordförande, Socialutskottet
  • Maja Florin, chef, Dagens Medicin Agenda

Tidigare år

Se inspelningarna från vårt deltagande under Almedalen 2023.