Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Killian Stobaeus

Vetenskapsman som undervisade Linné

Bland magnoliabladen, vid sidan om universitetsbyggnaden i Lund kikar Kilian Stobaeus staty fram. Han är en av flera lundaprofessorer som är avbildade här.

En av de första i Sverige med doktorsgrad i medicin 

Killian Stobaeus (1690-1742) föddes i Vinslöv i en släkt som länge haft anknytning till Lunds universitet. Inte mindre än fem professorer vid universitetet har burit detta namn. Under sina studier vid Lunds universitet blev han handledd av den välrenommerade Johan Jacob Döbelius. Stobaeus var den tredje i Sverige som fick doktorsgrad i medicin, 1721. Efter att ha varit tjänstgörande professor i medicin under en kortare tid inrättades en professur för honom i naturfilosofi och experimentell fysik 1728. År 1732 erhöll Stobaeus en professur i historia.

Gav gratis medicin till fattiga 

Förutom sina akademiska åtaganden var Stobaeus också en hängiven läkare. Han behandlade fattiga och sjuka på sin privata mottagning och gav dem gratis medicin från sitt privata laboratorium. Även om Ramlösa brunn ursprungligen etablerades av Stobaeus tidigare handledare Döbelius, var det Stobaeus som gjorde brunnen populär som kurort. På äldre dagar använde han brunnen för att behandla sina egna åkommor; bland annat migrän och ryggbesvär.

Intresse för naturvetenskap och historia 

Stobaeus hade ett brett intresse för naturvetenskap och historia. Observationer och erfarenheter var ytterst viktiga för honom i hans vetenskapliga arbete. Han samlade på många historiska föremål, som mynt, reliker samt biologiska och geologiska prover. Dessa samlingar blev grunden till flera museer i både naturhistoria, arkeologi och historia. "Museum Stobaenum", som etablerades 1735, var det mest kända av dessa museer. Han donerade senare museet till Lunds universitet.

Carl von Linné som student 

Carl von Linné (1707-1778) blev den mest kände av Stobaeus studenter och han fick ta del av Stobaeus imponerande naturvetenskapliga kunnande och samlingar av biologiska prover. Linné var fattig och Stobaeus erbjöd honom både logi och fri undervisning. Linné berättar i sina skrifter att han lånade böcker ur Stobaeus bibliotek som innehöll cirka 1700 volymer. Han lånade böckerna i smyg och läste dem på kvällen ii sin säng under skenet av ett stearinljus. Stobaeus uppskattade den unge mannens fantastiska nyfikenhet och lät honom använda biblioteket under dagen och äta middag med honom på kvällen. Linné uttryckte sin uppskattning för Stobaeus genom att säga "Han älskade mig inte som student utan som en son".

Text: Hülya Leeb-Lundberg

Porträtt av Killian Stobaeus.

Killian Stobaeus