Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att ge med hjärta och hjärna

Sommaren 2018 gick Göran Bundy bort. Medicinska fakulteten minns honom och hans engagemang med värme och känner stor tacksamhet för hans bidrag till fakultetens forskning. Denna intervju publicerades 2017.

En sommardag för över 40 år sedan samtalade syskonen Göran och Eva Bundy om vad som skulle ske med deras pengar den dag de gick bort. Båda var på den tiden ogifta och barnlösa, men måna om att deras förmögenhet skulle användas till något angeläget.

 

Porträtt Göran Bundy och Margaretha Grind Bundy. Foto.
Göran Bundy och Margaretha Grind Bundy har bott utomlands i många år, men återvänder gärna till Skåne på somrarna. Margaretha är läkare och har en gedigen erfarenhet av medicinsk forskning och är ordförande i Bundy Academy's vetenskapliga råd. Foto: Håkan Röjder

– Vi tyckte att det vore skamligt att låta pengarna försvinna någonstans utan att veta vad de skulle användas till. Istället ville vi tänka ut
något vettigt, och kom fram till att vi skulle slå våra påsar ihop och skänka pengarna till den medicinska forskningen, berättar Göran Bundy.

Och så blev det. Tillsammans donerade syskonen 60 miljoner kronor till Lunds universitet, en av de största privata donationerna universitetet någonsin tagit emot.

Att det blev just Lunds universitet som fick ta emot donationen är inte så konstigt.

– Jag är utbildad jurist vid Lunds universitet, som betytt mycket för mig, säger Göran Bundy.


"Det är svårt att etablera sig som forskare idag och därför har vi valt att gynna yngre, disputerade forskare."


Pengarna förvaltas och förmedlas via Syskonen Eva och Göran Bundys stiftelse till stöd för medicinsk forskning vid Lunds universitet. Varje år utser stiftelsens vetenskapliga råd yngre medicinforskare inom kardiologi och neurologi som får stöd till sin forskning. Margaretha Grind Bundy, som är gift med Göran Bundy, är ordförande i stiftelsen. 

– Det är svårt att etablera sig som forskare idag och därför har vi valt att gynna yngre, disputerade forskare inom medicin, berättar Margaretha Grind Bundy.

Margaretha Grind Bundy har bakgrund som läkare och specialist inom invärtesmedicin och har gedigen kunskap om hur forskning går till. Erfarenhet hon skaffat sig då hon forskat både inom akademin och läkemedelsindustrin och som nu är värdefull i rollen som ordförande i stiftelsen. Till sin hjälp har hon ett
välmeriterat vetenskapligt råd och gemensamt bedömer de ansökningarna som kommer in.

Att man stödjer just forskningsområdena kardiologi och neurologi, beror på att dessa områden ligger Göran och Margaretha varmt om hjärtat.

– När jag var två år gammal fick jag polio. Många som drabbades dog, men jag hade turen och drabbades bara lindrigt. I familjen har det även funnits kardiovaskulära och neurologiska sjukdomar, och därför har vi valt att stödja de forskningsområdena, säger Göran Bundy.

Göran Bundys syster Eva, som var omtyckt lärarinna och duktig på bokbinderi, drabbades av en neurologisk sjukdom och gick bort 2015. Margaretha Grind Bundy menar att det är viktigt att låta det engagemang man har spegla vad man väljer att donera till.

 

Porträtt Eva Bundy. Foto.
Eva Bundy föddes den 9 april 1918 i Stockholm och var småskollärarinna. Hon avled 2015, 96 år gammal. Syskonen Eva och Göran Bundy har donerat medel som idag förvaltas av Syskonen Eva och Göran Bundys stiftelse till stöd för medicinsk forskning vid Lunds

– Tänk igenom vad det är du vill satsa på, låt det bottna i vad du har för intresse. Om du inte själv är engagerad finns risken att du efteråt undrar om det var rätt. Och ta tidigt i processen kontakt med till exempel det donationscenter som finns vid universitetet, de kan hjälpa och leda vidare till rätt kontakter. Var aktiv, är mitt råd, säger hon.

Göran Bundy och Margaretha Grind Bundy har lång erfarenhet av att bo och arbeta utomlands. Göran har verkat som diplomat i bland annat Washington DC och Mellanöstern. Margaretha har arbetat i Frankrike men även i England, där hon varit medicinskt ansvarig för en klinisk forskningsstudie om förmaksflimmer. År 2005 gifte de sig och sedan några år tillbaka har makarna återvänt till Skåne.

– Det var en lysande idé att återvända, jag är tacksam att Margaretha hjälpte mig att lämna London. Det är gudomligt vackert här, det tänker jag var gång jag åker in i Skåne, säger Göran Bundy, medan han rör om i kaffekoppen.


"Det har varit viktigt för oss att vara med och bestämma hur pengarna ska användas."


När vi träffas är det några veckor kvar tills två nya yngre forskare får meddelandet om att de utsetts att få pengar från Bundy Academy. Förutom de drygt 400 000 kronor som delas ut till vardera forskare, innebär utnämningen också att man blir del i det nätverk som utgörs av tidigare pristagare. Vilket kan vara nog så betydelsefullt när man är ung forskare som håller på att etablera sig.

– Vi vill att de här killarna och tjejerna ska få möjlighet att bli professorer. De har förutsättningarna, och därför vill vi satsa på dem, säger Margaretha Grind Bundy.

Det har nu gått mer än 40 år sedan den där sommardagen då syskonen Eva och Göran Bundy beslöt sig för att donera sin förmögenhet till medicinsk forskning. Ett beslut Göran inte ångrar:
– Det känns bra. Jag är tacksam över att mina pengar kan gå till något så här angeläget, säger han.

 

Göran Bundy och Margaretha Grind Bundy i bordssamtal med Medicinska fakultetens dekan, Gunilla Westergren-Thorsson. Foto.
Göran Bundy och hans fru Margaretha Grind Bundy samtalar med Gunilla Westergren-Thorsson, dekan vid Medicinska fakulteten.

Text: Tove Smeds