Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ann Månsson, Bröstcancerföreningen Victoria Östra Skåne

Skulle du kunna kort dela lite information om Bröstcancerföreningen? Vad karaktäriserar er organisation och vad är viktigt för er att stötta?

– Bröstcancerföreningen Victoria Östra Skåne är en lokal bröstcancerförening som tillhör Bröstcancerförbundet. Vi har stödpersoner som nyopererade, opererade och anhöriga kan ta kontakt med för samtal och stöd. Vi ordnar föredrag och aktiviteter för våra medlemmar. Varje termin har vi två grupper med vattengympa med utbildade sjukgymnaster för träning i vatten som är lindrigare för kroppen. Föreningen bildades 1981 och vi har idag ca 320 medlemmar.

Vad är viktigt för er när ni fattar beslut om vilka forskningsprojekt ni väljer att ge stöd till?

– Det är viktigt för oss att det är projekt som forskar på bröstcancer och att vi kan förstå beskrivningarna, vi är ju lekmän. Just i år har vi velat vända oss till projekt som forskar på trippelnegativ cancer då en av våra styrelsemedlemmar gick bort i våras i denna diagnos, bara lite över 30. Vi har nog valt både små och stora projekt genom åren. Det är också väldigt viktigt för oss att vi använder pengarna här i Skåne.

Vilka förväntningar och förhoppningar har ni på ert samarbete med Lunds universitet?
– Vi hoppas hålla oss informerade om vad som händer inom bröstcancerforskningen, att detta kan presenteras för våra medlemmar genom bland annat föredrag på våra möten.