Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bundy Academy Historik

Syskonen Eva och Göran Bundy är barn till kapten Håkan Bundy och hans maka Märta, född Thorell.

Eva Bundy föddes i Stockholm den 9 april 1918 och utbildade sig till småskollärarinna. Eva hade många intressen. Hon var en mycket duktig botanist, skicklig bridgespelare, band in böcker, knypplade spetsar och gjorde underbara broderier. Eva avled 96 år gammal år 2015.

Göran Bundy föddes i Malmö den 10 juni 1921. Han gick i läroverket i Helsingborg, men tog studenten i Kristianstad, då pappan var militär och på grund av andra världskriget förflyttades familjen till Kristianstad. Han avlade en jur. kand examen i Lund 1946 och sökte därefter in på UD, där han tjänstgjorde på flera mycket intressanta platser. Den sista placeringen var som ambassadör i Teheran under åren 1980–1985, då han avgick med pension. Som pensionär bosatte sig Göran i London.

År 2012 flyttade Göran tillbaka till Sverige och Bundy Academy grundades 2013. Stiftelsen har till uppgift att stödja forskning till unga postdoc medicinare, som har disputerat vid Lund universitet inom disciplinerna kardiologi och neurologi. Prissumman uppgår för närvarande till 500 000 kronor inom varje specialitet för det lilla priset och 3 miljoner för det stora priset, som instiftades år 2020.

Anledningen till att dessa två ämnesområden har valts ut är att det har funnits kardiovaskulära och neurologiska sjukdomar i familjen. Göran drabbades av polio när han var två år gammal och Eva drabbades av en svår neurologisk sjukdom.

Läs mer om bakgrunden till stiftelsen (universitetets centrala webbplats) 

 

Porträtt Eva Bundy. Foto.
Eva Bundy

 

Porträtt Göran Bundy. Foto.
Göran Bundy