Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskning i julklapp

Sällan har väl vikten av forskning inom medicin och hälsa varit så tydligt som de senaste åren. Vill du bidra till friskare framtid genom att önska dig eller ge bort forskning i julklapp?

​Att skänka pengar till forskning som julklapp är ett fint sätt att visa dina nära och kära att du vill göra skillnad och bidra till en bättre framtid för oss alla. Du bestämmer gåvosumman.

I år lyfter Medicinska fakulteten fram två områden:

Lunds universitets viruscentrum

Den pågående coronaviruspandemin visar med all tydlighet vikten av virusforskning och att forskning kring virus behöver öka i omfattning. Detta för att bättre kunna hantera pågående pandemi, men också för att se till att vi är bättre rustade för att förebygga kommande virusutbrott. Just nu pågår byggandet av Lunds universitets viruscentrum (LUVC).

LUVC kommer att möjliggöra gränsöverbryggande forskning och samarbeten som inte funnits tidigare genom att fungera som en plattform för tätare kontakter mellan Lunds universitet, Region Skåne, industrin och samhället i stort. Detta kommer bidra till en bättre förståelse om virussjukdomar ur olika perspektiv.

Läs mer om Lunds universitets viruscentrum.

Palliativt utvecklingscentrum

Palliativt Utvecklingscentrum som är en del av Lunds universitet och Region Skåne arbetar med forskning, utveckling och utbildning med det övergripande målet att vården av människor i livets slutskede ska ha högsta möjliga prioritet och kvalitet.

Forskningsprojekten utgår från olika perspektiv, exempelvis kommunikation och samtal, folkhälsa- och samhälle, tidiga insatser i palliativ vård, existentiella frågor och utmaningar i livets slut samt vården av den döende människan.

Vård av människor i livets slutskede ställer krav på empati, förmåga att vara nära och möta den lidande människans och de närståendes behov.

Läs mer om Palliativt utvecklingscentrum

Det går givetvis bra att ge bort forskning i julklapp inom ett valfritt forskningsområde.

Läs mer om fakultetens forskning

Hur ger jag bort forskning i julklapp?

För att ge bort forskning i julklapp, kan du swisha valfritt belopp till Medicinska fakultetens swishnummer: 1231322361

Det går även bra att sätta in medel på Lunds universitets bankgironummer: 830-6599. 

Ange i meddelandet vid inbetalningen att gåvan avser viruscentrum, palliativt utvecklingscentrum, eller det forskningsområde som ni själva väljer.

Gåvobevis

För att ge bort gåvan, kan du förslagsvis skriva ut Medicinska fakultetens gåvobevis och lägga i ett kuvert. 

Ladda ner Medicinska fakultetens gåvobevis (PDF).

Ladda ner gåvobevis för gåva till Viruscentrum (PDF)

Ladda ner gåvobevis för gåva till Palliativt Utvecklingscentrum (PDF)

Hur kan jag bidra eller önska mig forskning i julklapp?

 Vill du önska dig forskning i julklapp, så kan du hänvisa till denna sida för att givaren ska få information! 

Det går naturligtvis även bra att ge ett bidrag som inte är en julklapp till medicinsk forskning. För mer information om detta, se följande sida: www.medicin.lu.se/bidra

Ditt bidrag gör skillnad

Nedan kan du ta del av videohälsningar från några av våra forskare, som tack vare donationer har kunnat möjliggöra och utveckla sin forskning.

Videohälsning från Per Björkman, professor i infektionsmedicin och Patrik Medstrand, professor i klinisk virologi
Videohälsning från Johan Bengtzon, överläkare & adjungerad professor i neurokirurgi, och hans forskarkollegor.
Videohälsning från Susanne Iwarsson, professor i gerontologi och äldrevård.

 

Illustration stöd forskning

Kontakt

Emma Roybon
Ansvarig för fundraising vid Medicinska fakulteten
+46 46-222 72 18

emma [dot] roybon [at] med [dot] lu [dot] se