Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Medicinska fakulteten bidrar, i samarbete med aktörer inom hälso- och sjukvården, till ökad kunskap för ett bättre liv genom utbildning, forskning och kunskapsförmedling av hög kvalitet och med hög relevans för människors hälsa.

Några av våra upptäckter

Vår fakultet har funnits sedan Lunds universitet grundades och vi har hunnit med att göra många upptäckter.

Visste du att det var på Medicinska fakulteten som:

  • den första respiratorn byggdes?
  • den konstgjorda njuren uppfanns?
  • den första experimentella magnetkameran i Sverige byggdes?
  • nikotintuggummit Nicorette togs fram?
  • tekniken att med ultraljud ta de första rörliga bilderna från ett hjärtas inre utvecklades? Denna ultraljudsdiagnostik används sedan länge världen över.

Läs mer om upptäckter och innovationer vid Medicinska fakulteten

Läs mer om medicinska personligheter i fakultetens historia

Vad gör vi?

Två av våra huvuduppgifter är att bedriva utbildning och forskning. Vi bedriver utbildning och forskning  inom det hälsovetenskapliga, det experimentella och det kliniska området. Vår tredje huvuduppgift är att samverka med det omgivande samhället.

Jämställdhet, likabehandling och mångfald

Vi arbetar aktivt med jämställdhet, likabehandling och mångfald.

Visste du att:

  • År 1880 skrevs den första kvinnliga medicinstudenten in hos oss. Hon hette Hedda Andersson och hon var även hela universitetets första kvinnliga student.
  • År 1912 disputerade den första kvinnan i medicin. Hon hette Gertrud Gussander och lade fram sin avhandling i kirurgi.
  • År 1964 blev Dora Jacobson fakultetens första kvinnliga professor.

Vad vi har gjort

Varje år gör vi ett samlat dokument där vi anger vad vi har gjort i arbetet för en mer jämställd fakultet. Dokumenten öppnas i nytt fönster.

Statistik

Vi har även sammanställt den senaste statistiken för hur det ser ut med jämställdheten på vår fakultet. Dokumenten öppnas i nytt fönster.

  

Sidansvarig:

Fakulteten i siffror

Omsättning: Fakultetens omsättning uppgår till 2,6 miljarder, varav fyra femtedelar går till forskning och en femtedel till utbildning.

Medarbetare & studenter: Fakulteten har cirka 1 800 medarbetare och 2 600 studenter i Lund, Malmö och Helsingborg. Av medarbetarna är det 337 professorer och lektorer, 938 övriga lärare/forskare och doktorander samt 560 är teknisk och administrativ personal.

Utbildning: Fakulteten har 8 utbildningar på grundnivå och 14 utbildningar på avancerad nivå varav 10 är specialistutbildningsprogram för sjuksköterskor. De största utbildningarna är läkar- och sjuksköterskeprogrammet. Fakulteten har även en forskarutbildning med cirka 1 100 forskarstuderande och varje år sker cirka 160 disputationer.

Forskning: Fakultetens forskningsverksamhet finansieras till hälften av statliga anslag och statliga rådsbidrag, resterande finansiering kommer främst från stiftelser.