En sommardag för över 40 år sedan samtalade syskonen Göran och Eva Bundy om vad som skulle ske med deras pengar den dag de gick bort. Båda var på den tiden ogifta och barnlösa, men måna om att deras förmögenhet skulle användas till något angeläget. Foto: Håkan Röjder
Privata donationer kan vara skillnaden som gör forskningen möjlig. Alexandru Schiopu och Andreas Puschmann fick som unga forskare ta emot Bundy Academy's forskningspris, vilket hjälpt dem att bygga upp patientnära forskning om hjärtinfarkt respektive hjärnans ärftliga sjukdomar.
Arvet efter filantropen och industrimannen Holger Crafoord har lett till att Crafoordska stiftelsen delat ut över 1,5 miljarder i bidrag för olika ändamål, varav en stor del till medicinsk forskning vid Lunds universitet. Det var så Holger Crafoord ville ha det: han menade att det var tack vare forskare som Gambro blev så lyckat. Nu var det hans tur att ge tillbaka till samhället.
Gunilla Westergren-Thorsson var dekan för Medicinska fakulteten 2012–2017. Denna intervju publicerades 2017. Som ung forskare fick hon själv erfara hur mycket en donation kan betyda. Idag har Gunilla Westergren-Thorsson även i sin roll som dekan vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet sett vad externa medel kan innebära för akademin. Under hennes tid som dekan har visionen om det nya kunskapscentrumet Forum Medicum vuxit fram. Crafoordska stiftelsen är en av de som bidrar till projektet.
Plötsligt var det som att pusselbitarna föll på plats. När Viveca Jeppsson fick höra talas om lundaforskarna som forskade om hjärntumörer, insåg hon att detta skulle hon donera till.
Mattias Belting och Johan Bengzon är båda överläkare som forskar på aggressiva hjärntumörer. Generösa donationer från Viveca Jeppsson har lett forskningen framåt.
Det har gått 24 år sedan familjen Hains stiftelser för första gången delade ut stipendier. Sedan dess har listan på mottagare vuxit, hittills har cirka 15 miljoner kronor gått till forskare verksamma vid Lunds universitet och vid Skånes universitetssjukhus.