Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Donationer som gör skillnad

Läs historierna bakom en gåva och vikten av att bidra. Möt forskare som fått ta emot gåvor.

Filantropin gör skillnad

 


Att ge med hjärta och hjärna

 

Göran Bundy och Margareta Grind Bundy
En sommardag för över 40 år sedan samtalade syskonen Göran och Eva Bundy om vad som skulle ske med deras pengar den dag de gick bort. Båda var på den tiden ogifta och barnlösa, men måna om att deras förmögenhet skulle användas till något angeläget. Foto: Håkan Röjder

Stöd som gör skillnad

 

Porträttfoto av Andreas Puschmann och Alexandru Schiopu.
Privata donationer kan vara skillnaden som gör forskningen möjlig. Alexandru Schiopu och Andreas Puschmann fick som unga forskare ta emot Bundy Academy's forskningspris, vilket hjälpt dem att bygga upp patientnära forskning om hjärtinfarkt respektive hjärnans ärftliga sjukdomar.

Holger och vetenskapen – arvet efter en industriman

 

Ebba Fischer, Holger Crafoord och Lennart Nilsson
Arvet efter filantropen och industrimannen Holger Crafoord har lett till att Crafoordska stiftelsen delat ut över 1,5 miljarder i bidrag för olika ändamål, varav en stor del till medicinsk forskning vid Lunds universitet. Det var så Holger Crafoord ville ha det: han menade att det var tack vare forskare som Gambro blev så lyckat. Nu var det hans tur att ge tillbaka till samhället.

Donationer som förändrar vårt samhälle

 

Gunilla Westergren Thorsson
Gunilla Westergren-Thorsson var dekan för Medicinska fakulteten 2012–2017. Denna intervju publicerades 2017. Som ung forskare fick hon själv erfara hur mycket en donation kan betyda. Idag har Gunilla Westergren-Thorsson även i sin roll som dekan vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet sett vad externa medel kan innebära för akademin. Under hennes tid som dekan har visionen om det nya kunskapscentrumet Forum Medicum vuxit fram. Crafoordska stiftelsen är en av de som bidrar till projektet.

”Alla kan göra något”

 

Porträttfoto av Viveca Jeppsson. Fotograf: Håkan Röjder
Plötsligt var det som att pusselbitarna föll på plats. När Viveca Jeppsson fick höra talas om lundaforskarna som forskade om hjärntumörer, insåg hon att detta skulle hon donera till.

Som en skänk ovanifrån

 

Mattias Belting och Johan Bengzon
Mattias Belting och Johan Bengzon är båda överläkare som forskar på aggressiva hjärntumörer. Generösa donationer från Viveca Jeppsson har lett forskningen framåt.

Donationer för medicinska framsteg

Porträttfoto av Jan Hain.
Det har gått 24 år sedan familjen Hains stiftelser för första gången delade ut stipendier. Sedan dess har listan på mottagare vuxit, hittills har cirka 15 miljoner kronor gått till forskare verksamma vid Lunds universitet och vid Skånes universitetssjukhus.

Tack!

Vi vill rikta ett stort och varmt tack till våra generösa donatorer.


Frågor om innehållet: emma [dot] roybon [at] med [dot] lu [dot] se (Emma Roybon)