Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Då & Nu: ALL

Från 0 till över 90 procents överlevnad - behandlingen av akut lymfatisk leukemi (ALL) är en framgångssaga för barn.

Barnpatienter Lund. Foto
Barnpatienter i Lund på 1950-talet. Foto: Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet

Då:

Vid akut lymfatisk leukemi (ALL ) sker mutationer i arvsmassan och sjukdomen kännetecknas av att bitar av kromosomer byter plats eller att det bildas extra kromosomer i cellerna. Hela 85 procent av alla barn som får cancer drabbas av just ALL som är en typ av blodcancer som, beroende på mutation, delas in i olika undergrupper. Fram till 50-talet var leukemi en dödlig sjukdom. Under 1960-talet började barnen behandlas med cellgifter och strålning, men fick oftast återfall och överlevnaden var bara några enstaka procent.
 

Porträtt på Kajsa Paulsson. Foto
Kajsa Paulsson forskar om vilka mutationer som ligger bakom ALL. Foto: Åsa Hansdotter

Nu:

Idag har ALL den högsta överlevnaden av barncancersjukdomarna och fler än nio av tio barn som drabbas överlever. De framgångar som skett genom åren beror främst på att forskarna tålmodigt testat sig fram med olika nya kombinationer och doser av cytostatika. Den tuffa cellgiftsbehandlingen slår generellt på alla celler som delar sig, vilket påverkar hela kroppen. Ibland händer det även att barn dör av själva behandlingen. Nu försöker forskarna istället hitta målinriktade terapier som bara ger sig på cancercellerna. Kajsa Paulsson forskar om ALL vid Lunds universitet. Hon betonar att även om man idag lyckas bota väldigt många, betalar barnet ofta ett högt pris med biverkningar som tillväxtproblem och fertilitetssvårigheter senare i livet. Därför handlar forskningen nu även om att kunna fastställa vilken typ av genetisk mutation som ligger bakom cancern .På så sätt kan man  individualisera läkemedlen och endast ge den tuffa behandlingen till de barn som verkligen behöver.

Läs om Kajsa Paulssons forskning på Vetenskap & Hälsa

Information om Kajsa Paulsson i Lunds universitets forskningsportal