Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Paraidrottare – dubbel kamp mot skador och sjukdomar

bild på paralympicsidrottare Parasporten växer sig allt starkare världen över. Men bakom det Paralympics vi ser från tv-sofforna finns större utmaningar än de rent resultatmässiga. En ny avhandling från Lunds universitet visar hur paraidrottare både löper risk att skadas av den hårda träningen i sig och att drabbas av skador och sjukdomar på grund av funktionsnedsättningen. För att hålla idrottarna friska och samtidigt lyfta parasporten krävs ett mer jämlikt, upplyst och förebyggande arbetssätt.

Konfliktsituation när läkaren själv blir patient

bild på jonatan wistrand Ett möte med en svårt sjuk cancerpatient, en läkare i 30-årsåldern, berörde för några år sedan dåvarande läkarstudenten Jonatan Wistrand starkt. Den 29 november disputerar han vid Lunds universitet med avhandlingen ”Läkaren som patient – dokumentära och litterära vittnesmål under 1900- och 2000-tal”.

Keivan Javanshiri mästare i att presentera forskning

Begripligt, spännande och på max 4 minuter. Doktoranden Keivan Javanshiri vid Lunds universitet är bäst i Sverige på att kommunicera om sin forskning.

Vasaloppsåkare drabbas mer sällan av depression och vaskulär demens

Bild på Vasaloppsåkare Det var några av de samband som forskare vid Lunds universitet och Uppsala universitet upptäckte när de jämförde cirka 200 000 personer som åkt Vasaloppet mellan åren 1989-2010 med en lika stor grupp ur övriga befolkningen. Resultaten av studierna som letts av forskare från Lunds universitet, har nyligen publicerats i tre vetenskapliga artiklar.

Satsning på stroke- och hjärtsviktsforskning

Katarina Steding Ehrenborg och Saema Ansar årets mottagare av forskningsanslag från Stiftelsen Konsul Thure Carlssons Minne. Stiftelsen Konsul Thure Carlssons Minne delar årligen ut anslag till unga lovande forskare inom medicinsk forskning. I år delar stiftelsen ut två större anslag om 600 000 kronor vardera till Katarina Steding Ehrenborg och Saema Ansar för nyskapande forskning kring hjärtsvikt och stroke.

120 miljoner till cancerforskning

Ett 30-tal cancerforskare vid Lunds universitet har tilldelats sammanlagt 120 miljoner kronor från Cancerfonden.

Läpp-käk-gomspalt – upplevelser och vårdresultat

Avvikelser i utseendet och talet påverkar individer med läpp-käk-gomspalt (LKG). Att mäta patienters egna uppfattningar av sin LKG underlättar för behandlande personal att bedöma förväntningar och nöjdhet av rekonstruktiva plastikkirurgiska operationer. Även patienternas psykosociala hälsa är en viktig del av resultatet. Det framkommer i en ny avhandling från Lunds universitet.

Lediga platser på program för specialistsjuksköterska

Nya arbetsuppgifter! Nya möjligheter! Vi har några lediga platser kvar med start VT20 på specialistsjuksköterskeprogrammet.

Skräddarsydd behandling av kronisk myeloisk leukemi

Kronisk myeloisk leukemi (KML) är en långsamt fortskridande form av blodcancer som angriper de blodbildande cellerna i benmärgen. Behandlingen är livslång och kan medföra svåra biverkningar. Rebecca Warfvinge kartlägger patientens stamceller och hoppas kunna identifiera markörer som förutsäger hur patienten kommer att svara på behandling. Nu har hon erhållit stipendium på 20 000 US-dollar från företaget Incyte för sin forskning.

Diagnosmetod för lungemboli utvecklad i Lund blir guidelines för Europa

Marika Bajc är forskare vid Klinisk fysiologi och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Olle Dahlbäck En diagnosmetod för lungemboli, blodproppar i lungorna, som utvecklats av forskare vid Lunds universitet, rekommenderas nu vid undersökningar på patienter i Europa och är aktuell som metod i hela världen.