Möt veckans Wallenbergforskare: Nicholas Leigh

Nicholas Leigh foto Nicholas Leigh studerar hur andra organismer har löst biologiska problem. ”Tanken är att vi, genom att förstå hur andra arter exempelvis kan regenerera en kroppsdel, kan stimulera regeneration i människokroppen.”

Bröstbevarande kirurgi ökar livskvaliteten och är lika säker som traditionell kirurgi

Person håller om sitt bröst. Närbild. På senare år har tekniker inom bröstbevarande kirurgi, onkoplastik, utvecklats för att vid behandling av bröstcancer förbättra både det funktionella och estetiska resultatet. Onkoplastik är lika säker som konventionell bröstbevarande kirurgi vid bröstcancer och patienternas hälsorelaterade livskvalitet ökar. Det framkommer i en ny avhandling från Lunds universitet.

Fakultetens silvermedalj till Björn Jonson

Medicinska fakultetens silvermedalj tilldelas personer som på olika sätt visat ett stort engagemang för fakulteten och dess forskning och utbildning inom medicin och hälsa. Detta år tilldelas professor emeritus Björn Jonson medaljen för hans internationellt banbrytande insatser inom lung- och intensivvård, bland annat av skapandet av den moderna respiratorn.

Nyputsade råttor gav ledtrådar till hur hjärnan väljer beteende

För att bättre förstå hur hjärnan väljer vilket beteende som ska komma härnäst har forskare vid Lunds universitet studerat råttor som putsar sig. Studien visar att när de går från ett beteende i putsningskedjan till nästa, förändras signaleringen i olika delar av hjärnan. Resultaten, som nyligen publicerats i Science Advances, ökar förståelsen om vilka processer som styr hjärnans kontroll av rörelseinitiering, något som är ett stort problem för många med Parkinsons sjukdom.

Ny metod minskar risken för återfall i hjärtinfarkt

Två händer pressade mot en bröstkorg. Forskare vid Lunds universitet har i en studie visat att en ny undersökningsmetod vid hjärtinfarkt eller andra hjärtbesvär, kan identifiera fettrik plack i blodkärlen runt hjärtat som inte går att se med traditionell kranskärlsröntgen. Plack som senare kan orsaka patienten en ny hjärtinfarkt eller kärlkramp.

Möt veckans Wallenbergforskare: Niklas Mattsson-Carlgren

Niklas Mattsson-Carlgren undersöker vilka händelser i hjärnan som orsakar Alzheimers sjukdom. “Jag motiveras av möjligheten att mitt arbete kan göra skillnad för patienter med Alzheimers sjukdom.”

Stiftelse stödjer yngre psykiatriforskare

Emma Claesdotter-Knutsson och Daniel Lindqvist står utanför ett hus som det stå psykiatrisk klinik på. Hur stor betydelse har vår tarmflora för depression - och kan barn med ADHD prestera bättre i skolarbetet med hjälp av så kallat ”vitt brus”? Det studerar två forskare vid Lunds universitet och nu får de stöd för nya projekt inom sina områden från Stiftelsen Konsul Thure Carlssons Minne.

Möt veckans Wallenbergforskare: Agnete Kirkeby

Agnete Kirkeby arbetar för att laga hjärnan med stamceller. “Målet med vår forskning är att förstå hur den mänskliga hjärnan bildas och hur den fungerar. Och att förstå hur vi kan reparera det genom att generera nya celler i labbet.”

Använder AI för att hitta fler med ökad bröstcancerrisk

Oktober månad är den internationella bröstcancermånaden. Detta vill vi uppmärksamma genom att lyfta fram Sophia Zackrisson, årets cancerforskare, och hennes forskningsgrupp som arbetar med att utveckla nya metoder för en bättre och mer precis bröstcancerscreening.

Nobelpriset i kemi 2020: Snabbt segertåg för gensaxen

Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna har tilldelas 2020 års Nobelpris i kemi för upptäckten av gensaxen CRISPR/Cas9.  Charpentiers och Doudnas utveckling av gensaxen till ett användbart verktyg blev starten på en mycket snabb utveckling inom både forskning och industri, menar Karin Broberg som är professor i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.