Fakultetens forskarutbildning ackrediterad

Orpheus är ett europeiskt nätverk som har åtagit sig att utveckla och sprida bästa praxis samt främja harmonisering inom forskarutbildning inom biomedicin och hälsovetenskap. Nätverket genomför utvärderingar för att säkerställa kvaliteten inom forskarutbildningar. Hittills har 10 europeiska medicinska fakulteter blivit ackrediterade, bland annat Köpenhamns universitet och Karolinska institutet. Den 14 februari kom beskedet att även forskarutbildningen vid Medicinska fakulteten Lunds universitet blir ackrediterad.

Njurfunktion och benskörhet på äldre dar

bild på socker Med ökande ålder sker en generell förlust av funktioner i alla kroppens organ. Bland annat är nedsatt njurfunktion och benskörhet vanligare hos äldre. Det senare i högre grad hos kvinnor. En ny avhandling från Lunds universitet sätter ljuset på kvinnors åldrande och undersöker sambandet mellan två vanliga sjukdomar som kan följa på åldrandet – njursvikt och benskörhet.

Sällsynta cancerkloner upptäckta i akut myeloisk leukemi, AML

bild på forskarna Carl Sandén och Thoas Fioretos. Akut myeloisk leukemi (AML), är en av de vanligaste formerna av leukemi hos vuxna. Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet lyckats hitta cancerkloner med mutationer så sällsynta att de inte kan upptäckas vid diagnostillfället. Studien som undersöker hur cancerklonerna utvecklas och konkurrerar med varandra, publiceras nu i Nature Communications.

Tarmhormon kan öka risken för hjärtkärlsjukdom

En ny epidemiologisk studie från Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus visar att det finns ett samband mellan höga nivåer av tarmhormonet GIP i blodet och ökad risk för hjärtkärlsjukdom.

Stort stöd till forskning inom hjärt- och lungforskning

En forskartjänst och totalt 54 miljoner kronor i forskningsanslag till forskare i Skåne inom hjärta, kärl och lungor när Hjärt-Lungfonden summerar.

Cancerforskningen går ständigt framåt

bild som illustrerar kartläggning av cancerceller Cancerforskningen går ständigt framåt. Oftast handlar det inte om den stora coola medicinen som förändrar livet, utan om tålmodig och uthållig forskning som till slut räddar liv. De genetiska kartorna över cancerns olika överlevnadsstrategier blir mer omfattande och innebär nya skräddarsydda behandlingsformer.

B-cellernas viktiga roll vid immunterapi

bild på Immunofluoroscence-analys av en melanomtumör som visar att B-celler i B-cellskluster uttrycker CXCR5, som är en markör för tertiära lymfoida strukturer. Källa: Göran Jönsson Patienter svarade bättre på immunterapi om melanomtumörer innehöll särskilda kluster med B-celler. Det visar forskning som letts av forskare vid Lunds universitet.

Ackreditering av cancervård-, forskning- och utbildning

Vid Lunds universitet bedrivs flervetenskaplig forskning inom cancer i nära samarbete med sjukvården. Under 2019 bildades Lunds universitets cancercentrum (LUCC) som en ny strategisk organisation för cancerforskning. Parallellt söker Skånes universitetssjukhus för att bli ett internationellt ackrediterat Comprehensive Cancer Centre tillsammans med Lunds universitet, Regionalt cancercentrum syd, Medicinsk service och palliativ vård inom primärvården.

Nästa generations sårbehandling under utveckling

bild på Några av forskarna bakom studien om nästa generations sårbehandling, fr vä: Madelene Å Andersson, Sven Kjellström, Jitka Petrlova, Artur Schmidtchen, Ann-Charlotte Strömdahl, Manoj Puthia. Foto: Olle Dahlbäck. Forskare i Lund har utvecklat en ny behandlande gel som utnyttjar naturliga mekanismer för att förebygga och behandla sårinfektioner. Studien publiceras i Science Translational Medicine och forskarna tror att upptäckten kan leda till nya behandlingar för förbättrad sårläkning.

Sophia Zackrisson utses till ”Årets cancerforskare” 2020

Bild på Sophia Zackrisson, "Årets cancerforskare 2020". Foto: André de Loisted Forskaren och överläkaren Sophia Zackrisson använder bland annat 3D-mammografi och artificiell intelligens för att utveckla nya bilddiagnostiska metoder för cancersjukdomar och screening av bröstcancer. För sitt framgångsrika forskningsarbete utses hon av Cancerfonden till ”Årets cancerforskare 2020” och får motta den prestigefyllda utmärkelsen vid den direktsända TV4-galan ”Tillsammans mot cancer”.