Veckans nyheter från COVID Symptom Study

COVID Symptom Study är forskningsprojekt vid Lunds universitet där allmänheten via en app varje dag registrerar eventuella symptom. Appen är inget diagnosverktyg och ingen smittspårningsapp utan syftet är att kartlägga smittspridningen i Sverige och öka kunskapen om coronaviruset.

Hindrik Mulder ny chefredaktör för Diabetologia

Forskning som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia ska uppfylla högt ställda kvalitetskrav. Merparten av insända manuskript refuseras. Från och med årsskiftet tar Hindrik Mulder, läkare och professor vid Lunds universitets Diabetescentrum, över rollen som chefredaktör för tidskriften.

Tidig diagnos av covid-19-patienter kan förhindra allvarliga lungskador

Porträttfoto på Gunilla Westergren-Thorsson Lungfibros är ett allvarligt kroniskt tillstånd som leder till för tidig död. Vissa patienter som insjuknat i covid-19 uppvisar en allvarligare utveckling av sjukdomen med svåra lungskador. Lungforskare i Lund försöker nu hitta metoder att identifiera dessa riskgrupper i ett tidigt skede i syfte att bättre kunna påverka sjukdomsförloppet.

Nyckelgen i leukemi hittad

Porträttfoto på Ramprasad Ramakrishnan och Marcus Järås Akut myeloisk leukemi (AML) är en av de vanligaste formerna av blodcancer hos vuxna och är associerad med låg överlevnad. I Sverige insjuknar runt 350 personer årligen i denna aggressiva sjukdom som leder till att den normala blodbildningen hämmas. Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet identifierat en av de gener som är grunden till att leukemistamcellerna överlever och förökar sig. Studien publiceras i Cell Reports.

Hur mår våra elitidrottare i covid-19-pandemins spår?

En fotboll i ett fotbollsmål på en tom stadium. Nu rapporteras från flera håll om psykisk ohälsa i spåren av covid-19-pandemin. Rädsla för att smittas, ansvarstagande för att inte smitta andra och skyddande av riskgrupper innebär social isolering. Många olika grupper i samhället drabbas när vardagens rutiner rubbas. Hur mår exempelvis våra elitidrottare?

Fetma är inte relaterat till närhet till snabbmatställen eller anläggningar för fysisk aktivitet

Bild på snabbmat: pizza, pommes, korv, chips och hamburgare. En ny studie från Centrum för primärvårdsforskning, ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne, visar att mångfacetterade faktorer i bostadsområdena och individuella faktorer bidrar till att öka risken för att utveckla fetma, snarare än enstaka faktorer i omgivningarna, som tidigare antagits ligga bakom de höga nivåerna av fetma i vissa bostadsområden.

Så tar du hand om din kropp när du jobbar hemifrån – 6 tips från proffsen!

Frida Eek och Eva Ekvall Hanssonn pratar utomhus, med avstånd mellan sig, Många av oss har nu jobbat hemifrån i ett antal veckor. Och det börjar märkas i kroppen. Hur upprätthåller man hälsan under hemarbetet? Vi bad två fysioterapeuter vid Lunds universitet om råd!

51 sjuksköterskor redo att förstärka intensivvården

bild på Några av de många sjuksköterskor som går snabbutbildning i intensivvård. Foto: Ulla Wingren Sedan starten den första april har 51 sjuksköterskor gått kursen Omvårdnad vid akut andningssvikt som Lunds universitet har arrangerat tillsammans med Region Skåne. De blir nu en välkommen förstärkning i arbetet med intensivvård av covidpatienter.

”Man vill hjälpa till”

Porträttfoto på Hanna Djerf En av de läkarstudenter som börjat jobba på Skånes universitetssjukhus för att förstärka den skånska vården i kampen mot covid-19 är Hanna Djerf. För henne är det självklart att hjälpa till när man behövs. Själv får hon med sig värdefulla inblickar i hur intensivvård fungerar.

Nu bygger vi!

Illustration av Forum Medicum I förra veckan blev det klart – Medicinska fakultetens och Akademiska Hus styrelser gav klartecken för att bygga Forum Medicum. Den nya byggnaden med tillhörande ombyggnad kommer att tillgodose Medicinska fakultetens behov av moderna lokaler för utbildning, forskning och kontor.