Strokeforskare prisas

bild på strokeforskaren Martin Söderholm Martin Söderholm får Sparbanken Skånes Forskningspris 2019 för sin forskning kring riskfaktorer vid en allvarlig form av stroke, så kallad subaraknoidalblödning (SAB). Priset delas ut den 29 oktober på Strokedagen i Lund – en dag med populärvetenskapliga föreläsningar om stroke för allmänheten.

Pris till forskning som mäter språkinlärning i hjärnan

bild på Johan Mårtensson Var femte elev har svårt att lära sig läsa och skriva. – Den siffran innefattar elever som har svårt för att lära sig läsa och skriva utan att för den delen vara i närheten av en diagnos, förtydligar Johan Mårtensson, neuropsykolog och forskare vid Lunds universitet.

”Strålande” samarbete prisas

Bild på  Anna Sundlöv och Katarina Sjögreen Gleisner Lundaforskarna Anna Sundlöv och Katarina Sjögreen-Gleisner har tagit fram en metod för att individualisera behandlingen med ett nyligen godkänt radioaktivt cancerläkemedel – genom att avbilda läkemedlet inne i patienten. Deras publikation har utsetts av tidskriften EJNMMI Physics till årets bästa.

Kraften i att nätverka inom life science

Öresundsbron Den 4 november finns möjlighet för forskare vid Lunds universitet att kostnadsfritt medverka vid årsmötet för Medicon Valley Alliance. Petter Hartman, VD, berättar här mer om vinsterna för såväl samhället som den enskilda forskaren när life science-nätverken stärks och samarbeten frodas över nationsgränserna.

Forskare ska undersöka hur självlärande datorprogram kan ge bättre vård

Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Institutionen för laboratoriemedicin, Lunds universitet. Foto: Åsa Hansdotter. Artificiell intelligens (AI) och maskinlärning är heta områden inom hälso- och sjukvården. Genom att bearbeta stora datamängder kan självlärande datorprogram upptäcka komplexa samband hos patienter, hitta tidiga markörer för sjukdom och ställa mer korrekta diagnoser. Men med den nya tekniken kommer även risker. Ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid bland annat Lunds universitet, erhållit 13 miljoner från Vetenskapsrådet för att kartlägga för- och nackdelar med AI och maskininlärning.

Tro på personers förmåga att arbeta

bild som illustrerar mående.Mostphotos För personer med psykisk ohälsa kan vägen till ett fungerande arbetsliv vara lång och krokig. En ny avhandling från Lunds universitet ringar in vad som krävs för att göra arbetslivet möjligt för personer med psykisk ohälsa: Hopp och tro på personens förmåga att arbeta. Att arbeta personcentrerat och öka kunskapen om psykisk ohälsa bland både arbetsgivare och dem som jobbar med arbetsrehabilitering. Ett förbättrat samarbete mellan de olika aktörerna är också ett måste.

Patientspecifik diagnostik för svårbotad bröstcancer

Bild på en DNA-sträng Trippelnegativ bröstcancer är en aggressiv typ av cancer som står för cirka nio procent av alla bröstcancerfall i Sverige. Den är vanligare bland yngre kvinnor, har en hög ärftlighetsfaktor och ger oftare återfall tidigare i sjukdomsförloppet än annan bröstcancer. Med helgenomsekvensering har forskare i detalj kartlagt genetiska förändringar i trippelnegativ bröstcancer. Tekniken med sekvensering kan bidra till att förutsäga prognosen för en patients cancer och erbjuda ledtrådar för att identifiera den mest effektiva behandlingen.

Viktförändringar efter bröstcancer – bra eller dåligt?

Överviktiga kvinnor som drabbas av bröstcancer rekommenderas ofta att gå ner i vikt. Men är viktnedgång verkligen bra för kvinnor som opererats för en bröstcancer? En ny studie gjord av forskare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i Lund, letar svar på den frågan.

Karpaltunnelsyndrom och diabetes – goda resultat vid operation

bild på Malin Zimmerman när hon opererar Människor med diabetes löper större risk än andra att drabbas av karpaltunnelsyndrom – en nervinklämning i handleden som behandlas genom ett enkelt kirurgiskt ingrepp. I en ny registerstudie, publicerad i BMJ Open, har forskare vid Lunds universitet undersökt om diabetes påverkar resultatet hos patienter efter en operation för karpaltunnelsyndrom.

Miljonpris till pionjär inom bioinformatik

Nordiska Fernströmpristagaren Søren Brunaks forskning öppnar upp för att hitta biomarkörer för sjukdomsprogression inom många olika områden och ger ledtrådar till nya behandlingar. Foto: Henrik Sørensen Professor Søren Brunak från Köpenhamn tilldelas 2019 års stora Nordiska pris av Eric K. Fernströms stiftelse. Det är ett av de största skandinaviska forskningspriserna inom medicin och Søren Brunak får utmärkelsen för sina insatser som pionjär inom gränslandet mellan matematisk analys och biomedicinsk forskning – ett område som banar vägen för precisionsmedicin inom många olika sjukdomstillstånd.