Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Liten, fet och livsviktig – möt framtidens medicinkurir

När covid-19-pandemin svepte över världen 2020 blev mRNA-vaccinerna räddningen för många – men i bakgrunden fanns en annan, mindre känd hjälte: lipidnanopartikeln. Utan dessa små ”fettdroppar” hade vaccinet aldrig kunnat levereras in i kroppens celler. Och faktum är att den lär få fler uppdrag framöver. Det kan vara den som löser leverans av gensaxen och de nya genterapierna in i kroppen.
Drömmen om att behandla sjukdomar utifrån varje persons unika genetik närmar sig verklighet – och lipidnanopartiklar spelar en avgörande roll. De kan leverera skräddarsydda RNA-behandlingar till det inre av celler. Ill: David S. Goodsell

När covid-19-pandemin svepte över världen 2020 blev mRNA-vaccinerna räddningen för många – men i bakgrunden fanns en annan, mindre känd hjälte: lipidnanopartikeln. Utan dessa små ”fettdroppar” hade vaccinet aldrig kunnat levereras in i kroppens celler. Och faktum är att den lär få fler uppdrag framöver. Det kan vara den som löser leverans av gensaxen och de nya genterapierna in i kroppen.

När världen stängde ner under pandemin öppnade lipidnanopartiklar dörren till en ny sorts vaccin. Nu siktar forskare på att använda tekniken för att behandla cancer, genetiska sjukdomar och till och med skräddarsy läkemedel utifrån individens DNA. 

– Men även om gensaxen CRISPR Cas/9 och öppnar upp för att rätta till genetiska fel, så måste verktygen ta sig in i cellerna och nå fram till genen som ska korrigeras. Därför forskas det intensivt på lipidnanopartiklar, för att förstå hur de ska kunna användas för att leverera nya botande behandlingar mot sjukdomar som cancer, genetiska sjukdomar och till och med en del neurologiska tillstånd. 

– Vi kommer ha kapacitet att skriva om den genetiska koden när den stavats fel. Tekniken finns redan. Men leveransen måste lösas, och där erbjuder lipidnanopartiklar en möjlig lösning, säger Anders Wittrup, forskare på institutionen för klinisk vetenskap och vid Wallenberg Centrum för molekylär medicin, vid Lunds universitet.  
Han är även onkologläkare vid Skånes universitetssjukhus och hans forskargrupp fokuserar på just RNA-terapier och på lipidnanopartiklar. Målet är att förstå hur vi bättre kan nyttja partiklarna för leverans av nya läkemedelsbehandlingar.

Grejen med lipidnanopartiklar

Lipidnanopartiklar låter high-tech – men i grunden är de byggda av fett. Precis som kroppens cellmembran består de av lipider, vilket gör dem både biokompatibla och skickliga på att smälta in i kroppen med begränsad aktivering av immunförsvaret. Partiklarna fungerar som skyddande bubblor, som kapslar in känsligt innehåll, till exempel mRNA eller andra aktiva substanser, och hjälper dem in i cellerna.

Man kan beskriva dem som små sfärer – en liten fettdroppe – som fraktar sitt innehåll till cellernas inre. Och det vore inte helt oväntat om de en dag spelar huvudroll i ett Nobelpris. Men två stora utmaningar måste lösas för att drömmen om effektiv leverans av mRNA och gensaxar till olika delar av kroppen ska bli verklighet.

Att styra var i kroppen de hamnar

Den första utmaningen är att veta att lipidnanopartiklarna hamnar på rätt ställe. De flesta lipidnanopartiklar som injiceras intravenöst hamnar i levern – oavsett vart man egentligen vill att de ska ta vägen. Levern är kroppens stora filtreringscentral och plockar effektivt upp främmande partiklar. Men för att behandla en tumör eller en genetisk sjukdom i ett visst organ krävs mycket mer precision.  

– Vid läkemedelsleverans måste man nå fram till den vävnad man vill behandla, få in tillräckligt av RNA-materialet och nå tillräckligt många celler. Det måste vara effektivt, säger Anders Wittrup.  

Kikat på partiklarna med superupplösning

I en ny studie, publicerad i Nature Communications, har Anders Wittrups grupp tillsammans med AstraZeneca använt en metod som kallas superresolution-mikroskopi för att i detalj studera hur det går till när RNA levereras i cellerna med hjälp av lipidnanopartiklar. Superresolution innebär att man kan se detaljer på cellnivå som är för små för vanliga mikroskop. Det gör det möjligt att följa hur nanopartiklarna beter sig när de väl tagit sig in i cellen. 
 
Den andra stora utmaningen för lipidnanopartiklar är att de fastnar i så kallade endosomer – små förvaringsbubblor inne i cellen, där främmande ämnen ofta stängs in. 

Målet är att en tillräckligt effektiv RNA-leverans i framtiden ska kunna stänga av de drivande cancergener som råkar vara överaktiva i en specifik patients tumör. Detta är den heliga Graalen inom onkologin

– Vi såg i studien att lipidnanopartiklarna måste göra ett hål på endosomen för att leverera sin RNA-last till det inre av cellen, som kallas cytosolen. Men även om det görs ett hål, så såg vi också att det är ganska liten mängd RNA som verkligen levereras in i cytosolen från endosomen. Dessutom gör lipidnanopartiklarna ibland hål på strukturer där det inte finns något RNA tillgängligt att leverera. Det innebär onödig skada utan effekt, säger Johanna Johansson, en av förstaförfattarna till studien i Nature Communications.

Problemet är alltså inte bara att ta sig in i cellen, utan också att komma vidare och öppna rätt dörr. Som att inte bara ta sig in i ett hus, utan också hitta vägen ut ur hallen och in i köket där maten lagas, och öppna dörren.

Från vaccin till precisionsmedicin

Men när man väl kommit fram till rätt rum behöver man också säkra att tillräcklig mängd RNA hamnar där det ska. För vaccin räcker det att en liten mängd mRNA når immunförsvarets celler. Immunförsvaret är effektivt och kan bygga upp ett skydd även från små signaler. Men för att behandla cancer eller genetiska sjukdomar i specifika organ krävs större doser för att behandlingen ska vara effektiv.

Kunskapen som Anders Wittrup och forskarna nu presenterar, ger en pusselbit i arbetet med att förbättra leveransträff och effektivitet. Lipidnanopartiklar har redan använts till miljarder människor utan att någon uppenbar röd flagg hissats. Men det finns ett behov av att gör dem effektivare och mer träffsäkra.

– Det vi nu sett i studien kan hjälpa till att ta tekniken vidare. Vi har identifierat de steg som måste förbättras och bli mer effektiva så att vi ska kunna använda lipidnanopartiklar för att nå till fler vävnader i kroppen och därmed behandla fler sjukdomstillstånd. Målet är att en tillräckligt effektiv RNA-leverans i framtiden ska kunna stänga av de drivande cancergener som råkar vara överaktiva i en specifik patients tumör. Detta är den heliga Graalen inom onkologin, säger Anders Wittrup. 

Kortfakta om studien: peer-rewiead studie // grundforskning // in vitro

Publikation

Cellular and biophysical barriers to lipid nanoparticle mediated delivery of RNA to the cytosol, Nature Communications, 2025
DOI: 10.1038/s41467-025-60959-z

Finansiering

Forskningen är genomförd med stöd från Vetenskapsrådet, Fru Berta Kamprads stiftelse, Lunds universitet, Region Skåne, Wallenberg Centrum för Molekylär Medicin samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Kontakt

Anders Wittrup, fotografi. Foto: Tove Smeds

Anders Wittrup, forskare vid Lunds universitet och läkare inom onkologin vid Skånes universitetssjukhus.

+ 46 761-687268
anders [dot] wittrup [at] med [dot] lu [dot] se (anders[dot]wittrup[at]med[dot]lu[dot]se)

Profil i Lunds universitets forskningsportal

Faktaruta

RNA (ribonukleinsyra) är en molekyl som liknar DNA men som i allmänhet är enkelsträngad. Den spelar en avgörande roll i cellens processer, särskilt i hur genetisk information används för att skapa proteiner. mRNA (budbärar-RNA) är en särskild typ av RNA som fungerar som en tillfällig kopia av den genetiska koden i DNA. Det transporterar instruktioner från cellkärnan till cellens proteinfabriker, där det styr tillverkningen av specifika proteiner.

Användning i läkemedel och vaccin. Genom att tillföra syntetiskt mRNA i kroppen kan man få cellerna att själva producera ett önskat protein – exempelvis ett virusprotein som triggar immunförsvaret att bilda skyddande antikroppar. Detta är grunden för mRNA-vacciner, som de mot covid-19. Forskare undersöker också hur mRNA kan användas för att behandla cancer, genetiska sjukdomar och andra tillstånd genom att styra vilka proteiner kroppen tillverkar. Man kan även konstruera RNA molekyler som kan stänga av eller nedreglera – alltså minska volymen på uttrycket av – specifika gener.

Gensaxen CRISPR: Med hjälp av den så kallade gensaxen CRISPR-Cas9 kan forskare klippa och klistra i arvsmassan med hög precision. Tekniken bygger på ett RNA-styrt enzym som kan hitta och förändra specifika delar av DNA:t – något som öppnar för möjlig behandling av ärftliga sjukdomar och utveckling av nya terapier.