Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Margaretha Grind Bundy ny hedersdoktor vid Medicinska fakulteten 2024

porträtt margaretha bundy. foto.
Margaretha Grind Bundy, här flankerad av forskarna Madeleine Johansson och Teresa Ullberg, är utsedd till hedersdoktor vid Medicinska fakulteten. Foto: Tove Smeds.

Margaretha Grind Bundy, ordförande i Bundy Academy, har utsetts till Medicinska fakultetens hedersdoktor 2024. Med kunskap, integritet och stort engagemang leder hon stiftelsen Bundy Academy som stödjer unga forskare inom kardiologi och neurologi vid Lunds universitet.

Margaretha Grind Bundy har en bakgrund som läkare med specialistkompetens inom  invärtesmedicin. Hon disputerade vid Serafimerlasartettet, Karolinska Institutet 1978 med en av avhandling om ett av våra allra vanligaste blodtrycksläkemedel, hydroklotiazid. Hon studerade särskilt dess vätskedrivande effekter och omsättning i kroppen. Mellan åren 1980 och 2009 arbetade hon inom Astra Zeneca-gruppen som medicinskt ansvarig för läkemedelsprövning i Fas I-IV inom en rad olika områden, dock främst kardiologiska preparat. Under 14 år tjänstgjorde hon i England, där hon även erhöll ett Fellowship ’by distinction’ vid Royal Collage of Physicians, UK.

Bundy Academy, Syskonen Eva och Göran Bundys stiftelse till stöd för medicinsk forskning vid Lunds universitet, baserar sig på en donation av syskonen Eva och Göran Bundy 2012. Stiftelsen stödjer unga medicinare i postdoktorsfasen som vill etablera sig som forskare. Mottagarna av forskningsbidragen ska ha disputerat vid Lund universitet och ha pågående forskningsprojekt inom ämnena kardiologi eller neurologi. Årligen delar stiftelsen ut flera priser som i många fall har en avgörande inverkan för de unga forskarnas fortsatta karriärer.
 
– Margaretha Grind Bundy är inte bara ordförande i stiftelsen utan bidrar med sin stora medicinska sakkunskap i alla beslut om bidrag. Men det som framför allt motiverar fakultetens beslut att utse henne till hedersdoktor är skapandet av något mer, Bundy Academy: gamla och nya mottagare av bidragen har regelbundna träffar och seminarier. Då skapas nya idéer och samarbetsprojekt över ämnesgränserna. Det är så vi ska jobba, säger Mikael Bodelsson, professor i anestesi och intensivvård och prefekt vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund.

Doktorspromotion 31 maj 2024

Vid den gemensamma doktorspromotionen för universitetets fakulteter i Lunds domkyrka promoveras doktorer som under det senaste året avslutat sin forskarutbildning och försvarat en doktorsavhandling vid Lunds universitet. Vid ceremonin promoveras även fakulteternas hedersdoktorer. De doktorer som promoverades för 50 år sedan kreeras till jubeldoktorer.
Mer information om doktorspromotionen vid Lunds universitet