Bröstcancer är kvinnans vanligaste tumörsjukdom och i Sverige beräknas var åttonde kvinna att drabbas av sjukdomen under sin livstid.
– Det är välkänt att kunskap om spridning av bröstcancer till armhålans lymfkörtlar ger viktig information om sjukdomens förlopp och lymfkörtlarna opereras rutinmässigt ut för undersökning. Hos cirka 70 procent av patienterna finner man friska lymfkörtlar och operationen skulle kunna undvikas om lymfkörtlarna istället kan bedömas utan kirurgi, säger Lisa Rydén professor i kirurgi med fokus på bröstcancer vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
Genetiska uttryck från drygt 3 000 brösttumörer från patienter som inkluderats i den prospektiva Scan-B studien har studerats tillsammans med andra tumör- och patientrelaterade faktorer avseende sambandet med sjukdomsspridning till lymfkörtlarna. Resultaten publicerades i Clinical Cancer Research och visade att tumörens storlek och invasion av cancerceller i kärl var väsentliga faktorer för att förutsäga sjukdomsspridningen.
Hos patienter med hormonellt beroende brösttumörer (cirka 80 procent av all bröstcancer) kunde en framtagen beräkningsmodell, baserade på tumörens genetiska profil och rutinmässigt insamlade uppgifter om tumöregenskaper, identifiera 6-7 procent fler kvinnor med friska lymfkörtlar än andra modeller.
Antalet lymfkörteloperationer skulle i denna patientgrupp därmed kunna reduceras med upp till 30 procent om modellen användes för att förutsäga sjukdomsspridning till lymfkörtlarna, menar artikelförfattarna.
Genom artificiellt neuralt nätverk har tre beräkningsmodeller tagits fram i en separat studie som publicerats i BMC Cancer; en för att identifiera friska lymfkörtlar (där diagnostisk kirurgi potentiellt kan avvaras), en för begränsad sjukdom i lymfkörtlarna (där uttag av ett fåtal diagnostiska lymfkörtlar är tillräcklig) och en för utbredd lymfkörtelsjuklighet med indikation för mer omfattande kirurgi eller primär onkologisk behandling med kemoterapi. Även denna studie visade att beräkningsmodellen för friska lymfkörtlar hade kunnat reducera antalet kirurgiska ingrepp med 30 procent.
– Resultaten indikerar att mer individanpassad behandling kan vara ett steg närmare genom att använda beräkningsmodellerna som beslutsstöd. För att säkerställa resultaten för användning i klinisk rutin behövs fortsatta studier i andra patientmaterial för att kunna bekräfta modellernas tillförlitlighet och precision och oberoende utvärdera våra resultat, säger Lisa Rydén.
Publikationer och kortfakta om studierna
“Artificial Neural Network Models to Predict Nodal Status in Clinically Node-Negative Breast Cancer"
Dihge, L., M. Ohlsson, P. Eden, P. O. Bendahl, and L. Ryden.
BMC Cancer 19, no. 1 (Jun 21 2019): 610. http://dx.doi.org/10.1186/s12885-019-5827-6
Ämne: Cancerforskning; bröstcancer/lymfkörtelspridning/individanpassad kirurgi/maskininlärning:
Klinisk forskning
Studiedesign: Kvantitativ studie, tillämpad forskning, statistiska samband
Observationsstudie: Retrospektiv, kohortstudie
Antal grupper i studien: 3
Antal patienter i studien: 800
Patientgrupp/er:
- Grupp 1: Bröstcancerpatienter med friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna
- Grupp 2: Bröstcancerpatienter med begränsad sjukdom i lymfkörtlar jämförs med de med friska lymfkörtlar
- Grupp 3: Bröstcancerpatienter med utbredd sjukdom i lymfkörtlar jämförs med de som har friska eller enbart begränsad sjukdom i lymfkörtlar
“Prediction of Lymph Node Metastasis in Breast Cancer by Gene Expression and Clinicopathological Models: Development and Validation within a Population Based Cohort”
Dihge, L., J. Vallon-Christersson, C. Hegardt, L. H. Saal, J. Hakkinen, C. Larsson, A. Ehinger, N. Loman, M. Malmberg, P. O. Bendahl, A. Borg, J. Staaf, and L. Ryden.
Clin Cancer Res (Jul 24 2019). DOI: 10.1158/1078-0432.CCR-19-0075
Ämne Cancerforskning; bröstcancer/lymfkörtelspridning/individanpassad kirurgi.
Klinisk forskning
Studiedesign: Kvantitativ studie, tillämpad forskning, registerbaserad studie, statistiska samband
Observationsstudie: Retrospektiv, kohortstudie
Antal grupper i studien: 4 grupper x 3 utvärderingsmodeller
Antal patienter i studien: 3023
Patientgrupp/er: Fyra evalueringsgrupper (helgrupp samt subgrupper av bröstcancer) utvärderas av tre prediktionsmodeller:
- Grupp 1: Bröstcancerpatienter (helgrupp) med friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna. Tre prediktionsmodeller används
- Grupp 2: Bröstcancerpatienter med hormonkänslig sjukdom med friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna. Tre prediktionsmodeller används
- Grupp 3: Bröstcancerpatienter med HER2-positiv bröstcancer friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna. Tre prediktionsmodeller används
- Grupp 4: Bröstcancerpatienter med trippelnegativ bröstcancer friska lymfkörtlar jämförs med de med sjukdom i lymfkörtlarna. Tre prediktionsmodeller används
Olle Dahlbäck