Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Akademiskt hattrick: Tre disputationer samma vecka

Hallå Henrik Thorlacius, överläkare och professor som forskar på kirurgi! Tre av dina doktorander disputerade varannan dag under första veckan i november. Hur känns det?

 

Porträtt Henrik Thorlacius
Henrik Thorlacius, professor i kirurgi vid Lunds universitet. Foto: Kennet Ruona

 

Hur känns det att ha tre doktorander som disputerar nästan samtidigt och hur kom det sig att det blev så tätt inpå?

Det är kul. Jag hade ett akademiskt hattrick planerat redan 2002 fast då ville en av doktoranderna i sista stund vänta tills efter sommaren och därför blev det inte av den gången. Att det blev tre samma vecka just nu är snarast en tillfällighet, fast eftersom jag har haft 35 doktorander som disputerat borde en sådan här hattrick rent statistiskt hända förr eller senare.

Öppnar de digitala disputationerna i pandemitid för några nya möjligheter?

Alla disputationer gör vi nu helt digitalt via Zoom, vilket delvis också beror på att alla opponenter kommer från Tyskland och Ungern. En av fördelarna med att ha digitala disputationer är att det har varit lättare att få attraktiva opponenter som annars kanske inte skulle ha tid att resa och så vidare. Nackdelen är att det blir mer stelt och de personliga interaktionerna vid disputationen försvinner. Även om logistiken underlättas avsevärt genom att ha digitala disputationer hoppas jag på en återgång till mer vanliga disputationer.

Har du kunnat fira ordentligt med kollegorna?

Allt firande är på paus nu. Fast många har hört av sig med gratulationer, vilket är roligt.

Blir det fler doktorander att handleda framöver?

Nästa doktorand disputerar i februari, annars har jag tio till femton registrerade doktorander som sannolikt blir klara de närmaste två–tre åren. Bortsett från nya upptäckter tycker jag att några av de stora glädjeämnena med forskning är att handleda doktorander och när de disputerar.

Samtliga avhandlingar finns att ladda ner i vår forskningsportal Lucris

 

FAKTA: UKÄ anpassar reglerna

Enligt högskoleförordningen ska en doktorsavhandling ha försvarats muntligen vid en offentlig disputation. Att disputationen ska vara offentlig innebär att den ska vara öppen för allmänheten att ta del av. Med anledning av panedmin har Universitetskanslersämbetet (UKÄ) angett att de inte anser att det finns några rättsliga hinder mot att doktorander, betygsnämnder och andra deltagare vid en disputation kan närvara på distans via länk. UKÄ har även framfört att de anser att kravet på offentlighet kan tillgodoses genom att allmänheten ges möjligheten att via länk ta del av disputationen med hjälp av dator. 

Läs mer om Universitetskanslerämbetets förändrade regeltillämpning på deras webbplats.

Disputationer på distans

Lunds universitet beslutade redan 17 mars 2020, med anledning av coronapandemin och utifrån regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att utbildning och examination skulle ske på distans. Digitala disputationer har på kort tid blivit vardag för de flesta efter vårens snabba omställning.