Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Spelare som spelar

Porträtt av Anders Håkansson
Anders Håkansson, överläkare och professor i beroendemedicin vid Lunds universitet med inriktning på spelberoende. Foto: Åsa Hansdotter

Manliga ishockeyspelare på elitnivå har tre till fyra gånger oftare spelproblem jämfört med övriga män i befolkningen. Anders Håkansson är överläkare och professor i beroendemedicin vid Lunds universitet med inriktning på spelberoende. Här svarar han på fyra frågor om Riksidrottsförbundets nya forskningsrapport, där han medverkat:

Vad kom ni kom fram till i rapporten?

Enkätstudien, som har besvarats av spelare i de två högsta ligorna i herrarnas ishockey, visar att 11 procent har ett problemspelande avseende spel om pengar. Detta är tre till fyra gånger högre än hos män i motsvarande åldersgrupper i befolkningen. Fynden bekräftar även tidigare studier, som indikerar att manliga idrottare – inom elitidrotten i stort  – har en högre förekomst av spelproblem än andra. Vi ser också att spelproblem är vanligare om man mår psykiskt dåligt eller om man har en högre alkoholkonsumtion. 

Är alkoholkonsumtion och spelproblem symptom på psykisk ohälsa eller tvärtom?  
Studien ger inte svar på i vilken riktning de här sambanden går, men det är ändå viktigt att förstå att de här faktorerna hänger ihop, eftersom det har stor betydelse för hur vi ska kunna hjälpa dessa idrottare. Hos personer som spelar för mycket är det alltså viktigt att också uppmärksamma psykiska problem, och likaså, om en elitidrottare mår psykiskt dåligt så finns det starka skäl att också ställa frågor om spel om pengar.

Varför är problemen vanligare hos elitidrottare, än hos genomsnittet av befolkningen? 
Spel om pengar och idrott har alltid hängt ihop. Vi tror att attityder till spelande om pengar är mer tillåtande och mer normaliserat hos många idrottare än i samhället i övrigt. 
 
Vad kan vi göra för att hjälpa personer med spelberoende och alkoholproblem?  
Det behövs ett fortsatt aktivt förebyggande arbete inom idrotten och också jobba med sunda attityder till spelande. Samtidigt bör man underlätta för idrottare att söka vård för spelproblem, eftersom spelberoende är ett behandlingsbart tillstånd. Våra specialiserade verksamheter för behandling av elitidrottare med psykiska besvär, i Malmö och Stockholm, har möjlighet att ta emot idrottare med dessa besvär från olika delar av landet. 

Rapporten elitidrottares spelproblem – en fallstudie av svensk ishockey
Av Anders Håkansson & Göran Kenttä