Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

51 sjuksköterskor redo att förstärka intensivvården

bild på Några av de många sjuksköterskor som går snabbutbildning i intensivvård. Foto: Ulla Wingren
Några av de många sjuksköterskor som går snabbutbildning i intensivvård. Foto: Ulla Wingren

Sedan starten den första april har 51 sjuksköterskor gått kursen Omvårdnad vid akut andningssvikt som Lunds universitet har arrangerat tillsammans med Region Skåne. De blir nu en välkommen förstärkning i arbetet med intensivvård av covidpatienter.

Utbildningen har riktat sig till erfarna sjuksköterskor i somatisk vård och deltagarna har kommit från alla delar av Skåne. Deras bakgrund har varierat mycket, där vissa redan varit bekanta med intensivvård och andra till vardags arbetar med helt annan typ av vård.

– Det som har varit utmärkande för de här studenterna är att de varit så nyfikna och intresserade. Och alla har delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit en styrka, säger Karin Samuelson, lektor vid medicinska fakulteten och kursansvarig.

I vanliga fall ansvarar hon för intensivvårdsprogrammet, en ettårig specialistutbildning för sjuksköterskor. Och hon är övertygad om att vi kommer att få se fler sökande till det programmet framöver.
– Det ser vi ju redan, att söktrycket är mycket högre, säger Karin Samuelson.

 


Fakta om utbildningssatsningen

51 sjuksköterskor har i fem omgångar gått kursen Omvårdnad vid akut andningssvikt.
De moment som har ingått i kursen är respirator, fri luftväg, infarter, monitorering, simulering och skriftlig examination utifrån ett patientfall.
Den första, teoretiska veckan har medicinska fakulteten vid Lunds universitet ansvarat för. Vecka två har bestått av verksamhetsförlagd utbildning i Region Skånes regi.

bild på Karin Samuelsson, sjuksköterska och docent vid Institutionen för hälsovetenskaper. Foto: Kennet Ruona
Karin Samuelsson, sjuksköterska och docent vid Institutionen för hälsovetenskaper. Foto: Kennet Ruona

Länk till mer information om Karin Samuelssons forskning i Lunds universitets forskningsportal