För läkare med utländsk läkarexamen

Utbildningen planeras starta igen tidigast höstterminen 2021.

Programmet vänder sig till dig som har läkarexamen från tredje land och som behöver komplettera din utbildning för att kunna söka svensk läkarlegitimation. Målet är att du efter slutförd utbildning ska visa sådan kunskap och förmåga som krävs för läkaryrket i Sverige och för att efter prövning av Socialstyrelsen kunna söka tillträde till allmäntjänstgöring (AT). Utbildningen kommer då den startas upp på nytt att innebära 3-4 terminer  heltidsstudier och berättigar till studiemedel.

Anmälan görs på Antagning.se när det åter finns en aktuell anmälningsperiod.

Information om programmet

Programstart

Tidigast höstterminen 2021

Svenska (This program is given in Swedish.)

Utbildningens längd

90-120 hp, 3-4 terminer heltidsstudier

Antal platser

Ej klart

Utbildningsplan

Ny utbildningsplan ska utformas

Examen/kompetens efter avslutad utbildning

Genomgånget och godkänt program ger dig den ämneskomplettering som behövs för att kunna godkännas av Socialstyrelsen för att söka till allmäntjänstgöring (AT).

Behörighetskrav

För att vara behörig till programmet ska du ha en läkarexamen från ett land utanför EU/EES-området (inklusive Schweiz) samt att Socialstyrelsen har beslutat om utredning i form av kunskapsprov. Du behöver även ha godkända kunskaper i svenska, vilket innebär Svenska B eller Svenska 3, med lägst betyget Godkänd/E.

C1 intyg godtas inte för den kompletterande utbildningen. Du måste styrka dina kunskaper i svenska enligt bestämmelserna för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3. Se Antagning.se för mer om behörighet i Svenska.

Urvalsprocessen

Urvalet sker i två steg:
1. Ett prov som alla som uppfyller behörighetskraven ovan blir inbjudna att genomföra. Provet mäter dina medicinska kunskaper
2. Intervju

Den slutgiltiga antagning till programmet kommer att göras genom att väga samman resultatet från urvalsprovet och den information/meritvärdering som kommer fram vid intervjuerna.

Vid frågor, vänligen kontakta:

Utbildningskoordinator
Alexandra [dot] Strandberg [at] med [dot] lu [dot] se