Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Till studenter och medarbetare: För uppdaterad information om coronaviruset, se www.lu.se - Klicka här för att dölja meddelandetTillstudenterochmedarbetare:Föruppdateradinformationomcoronaviruset,sewww.lu.se
Du är här

Tidigare Forskningens dag

Här kan du se filmer och ta del av tidigare års Forskningens dag. Alla länkar går till Vetenskap & hälsa, en populärvetenskaplig hemsida om medicin och hälsa som drivs av bland andra Lunds universitet.

Forskningens dag 2019 -  Psykisk ohälsa - Nya sätt att förebygga och behandla 

Psykisk ohälsa är ett växande problem vi behöver tackla tillsammans. Den behandling som finns idag är otillräcklig. Hur kan morgondagens behandling och förebyggande arbete mot psykisk ohälsa se ut? Detta och mycket mer behandlades under Forskningens dag 2019. 

Se hela eller delar av programmet i efterhand

Forskningens dag 2018 -  Sepsis – när en infektion blir livshotande

– Ett ökande hot i antibiotikaresistensens tid. Sepsis (tidigare känt som blodförgiftning) är en akut och livshotande bakterieinfektion som kan orsaka stora skador. Vem som helst kan drabbas. Varje år insjuknar ca 40 000 svenskar och var femte av dem dör. Sepsis är svårt att diagnostisera snabbt och korrekt. Den ökande antibiotikaresistensen kräver nya sätt att behandla tillståndet. Vad orsakar sepsis och hur tar kroppen skada?

Se hela eller delar av programmet i efterhand

Forskningens dag 2017 - Solen på gott och ont

Att utsätta sig för för mycket sol kan vara farligt, men att undvika solljuset helt kan vara ännu farligare. Vad gör solljuset med vår hud, vårt skelett och våra inre organ? Hur mycket sol behöver vi för att hålla oss friska?

Se hela eller delar av programmet i efterhand

Forskningens dag 2016 - Blod för livet

Vad fyller blodet för funktion i vår kropp? Hur kan man behandla blodcancer? Går det att göra blod från hudceller? Blodet är vårt största organ om man ser till antalet celler och blodet är en förutsättning för att våra organ och vår kropp ska fungera. Detta och mycket annat togs upp under 2016:s Forskningens dag.

Se programmet: ”Blod för livet- vid hälsa och sjukdom” i efterhand

Forskningens dag 2015 - Vikten av vikten

Fetma är ett växande folkhälsoproblem som orsakar sjukdomar och lidande för den enskilde och stora kostnader för samhället. Varför blir man egentligen sjuk av fetma? Detta var en av flera frågor som besvarades under Forskningens dag 2015. Under arrangemanget presenterades forskning inom flera olika områden, bland annat forskning inom fettceller, diabetes, tarmbakterier, dolt fett, magsäcksoperationer och barnfetma. Men även hur man kan avhjälpa problem med fetma med hjälp av sin kost, träning och ett ändrat beteende.

Se programmet ”Vikten av vikten - fetma som hälsofara” i efterhand

Forskningens dag 2014 - När hjärtat stannar...

Vad händer med hjärtat och hjärnan vid plötsligt hjärtstopp? Vilka insatser räddar liv och hur blir livet efter?

Hjärtat pumpar runt syrerikt blod till kroppens organ och vävnader under dygnets alla timmar. Under fosterstadiet börjar hjärtat slå vid tre veckors ålder och slår sedan tre miljarder gånger under en normal livstid. Alla organ i kroppen behöver ständig tillförsel av syre men hjärnan är mest känslig och klarar sig bara i några få minuter utan syre, innan skada uppstår. Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och i världen och innebär att hjärtats pumpförmåga upphör.

Se programmet "När hjärtat stannar..." i efterhand

Sidansvarig: