Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kunskapskrogen

Samtalskvällar om medicinen och det mänskliga.

Medicinska fakulteten ska vara en plats där olika vetenskapliga perspektiv och människor förenas. Under de kommande åren kommer Medicinska fakulteten satsa på att utveckla en starkare plattform för medicinsk humaniora och lyfta dess betydelse för att både formulera hur hälso- och sjukvården kan förbättras och för att identifiera viktiga etiska ställningstagande.

Det finns kanske inget annat vetenskapligt område som ligger så nära människan som fakultetens. Medicin och vård måste därför alltid förenas med det mänskliga perspektivet. Mot denna bakgrund har Medicinska fakulteten startat en ny seminarieserie: ”Kunskapskrogen – samtalskvällar om medicinen och det mänskliga”. Seminarieserien är öppen för studenter, medarbetare och allmänheten.

Program


6 februari 2020

”Jävla pajas – Min superunge Viggo” - Måns Möller
kl. 19.00, Grand Hotel Lund

Foto Måns Möller

 

Måns Möller berättar med humor och allvar hur han radikalt tvingades ställa om sitt liv och vad det inneburit när hans son diagnosticerades med autistiskt syndrom.

Anmälan


Fritt inträde, obligatorisk föranmälan.

Anmälan öppnar 9 januari kl. 12. Evenemanget är nu fulltecknat men det är fortfarande möjligt att anmäla sig till reservlistan till ella [dot] stensson [at] med [dot] lu [dot] se


5 december 2019

Vem är värdefull, vem är undermålig – och vem avgör det? Om rasbiologi, fallna kvinnor och oäkta barn - Eva F Dahlgren
kl. 19.00, Grand Hotel Lund


Välkomna till höstens andra evenemang med Eva F Dahlgren, författare och hedersdoktor i medicin, föreläser om sin tematiska undersökning av människors värde under 1900-talets första hälft. Trilogin inleddes med släkthistorien Farfar var rasbiolog. Del två, Fallna kvinnor, skildrar några av rasbiologernas studieobjekt - kvinnor som spärrats in på Landskrona tvångsarbetsanstalt. Den avslutande boken, Vad hände med barnen?, berättar om barnen till de ”fallna” kvinnorna. I skuggan av folkhemsbygge och rasbiologi.

Evenemanget inleds med mingel och lättare förtäring


11 september 2019

Konst, kropp och motstånd - Stina Wollter
kl. 19.00, Grand Hotel Lund - fulltecknat 

 

Uppdatering 26 augusti

Kunskapskrogen den 11 september med Stina Wollter är nu fulltecknat. Intresset för evenemanget har varit stort och biljetterna tog slut inom loppet av några minuter efter det att anmälan öppnades. Även reservlistan är nu full och vi har inte möjlighet att ta emot fler anmälningar.

För att bemöta det stora intresset har evenemanget flyttats till en större lokal på Grand Hotel vilket innebär att de första 80 personerna som nu står på reservlistan kommer att erbjudas plats. De reserver som fått plats kommer att kontaktas via e-post. 

Evenemanget har utannonserats i Lunds universitets kalendarium, Medicinska fakultetens nyhetsbrev och i sociala medier för att informera allmänhet såväl som anställda och studenter vid Lunds universitet om evenemanget.

Om evenemanget
Föreläsning av Stina Wollter och efterföljande samtal med Per Johnsson, universitetslektor vid institutionen för psykologi. Samtalet modereras av Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

En föreläsning full av bilder, berättelser, sanning, smärta, skapande, konst, kroppstrix och dans. Stina Wollter beskriver de invasioner och den press som vi människor utsätts för och sin väg till- och strategier för - motstånd och överlevnad. Något som helt oväntat ledde till en hel folkrörelse, människor som dansade fram på sociala medier med en uttalad längtan och ett krav på fredade rum kring varje kropp. Stina Wollter är en konstnär, debuterande författare och Instagramprofilen som tar fajten för allas rätt att få vara sig själva och fylla sin plats på jorden.

Evenemanget inleds med mingel och lättare förtäring.

Sidansvarig:

Kontakt

Ella Stensson
Projektledare event
E-post: ella [dot] stensson [at] med [dot] lu [dot] se
Telefon: tel:+46 46-222 30 18

Anna Hellgren
Kommunikatör
E-post: anna [dot] hellgren [at] med [dot] lu [dot] se
Telefon: +46 46 222 0826

Program

6 februari 2020, kl. 19, Grand Hotel, Lund - Måns Möller

5 december 2019 kl. 19, Grand Hotel Lund - Eva F Dahlgren

11 september 2019 kl. 19, Grand Hotel Lund -  Stina Wollter