Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Till studenter och medarbetare: För uppdaterad information om coronaviruset, se www.lu.se - Klicka här för att dölja meddelandetTillstudenterochmedarbetare:Föruppdateradinformationomcoronaviruset,sewww.lu.se
Du är här

Kunskapskrogen

Samtalskvällar om medicinen och det mänskliga.

Medicinska fakulteten ska vara en plats där olika vetenskapliga perspektiv och människor förenas. Under de kommande åren kommer Medicinska fakulteten satsa på att utveckla en starkare plattform för medicinsk humaniora och lyfta dess betydelse för att både formulera hur hälso- och sjukvården kan förbättras och för att identifiera viktiga etiska ställningstagande.

Det finns kanske inget annat vetenskapligt område som ligger så nära människan som fakultetens. Medicin och vård måste därför alltid förenas med det mänskliga perspektivet. Mot denna bakgrund har Medicinska fakulteten startat en ny seminarieserie: ”Kunskapskrogen – samtalskvällar om medicinen och det mänskliga”. Seminarieserien är öppen för studenter, medarbetare och allmänheten.

Program


10 september 2020

Frigörelsens fysiologi – om mode och dess inverkan på kroppen från 1920-talet och framåt - Emma Severinsson
kl. 19.00, digitalt evenemang med livesändning

 

Emma Severinsson, modehistoriker föreläser om mode och dess inverkan på kroppen från 1920-talet och framåt. I föredraget diskuteras den kommersialisering av skönhetskulturen som sker under 1900-talets början som sedan påverkar formerande av de ideal som präglar århundradet. Skönhetskulturens tvingande ideal diskuteras och senare tidens motstånd mot dem lyfts fram. Efterföljande samtal med Håkan Arheden, professor vid Klinisk fysiologi. Samtalet modereras av Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

Anmälan


Kunskapskrogen den 10 september sker digitalt och kommer sändas live utan någon publik i salen. 

Evenemanget kräver ändå att du föranmälaler dig. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret. 

Som anmäld kommer du några dagar innan erhålla information om hur du deltar i det digitala evenemanget. 


6 februari 2020

Jävla pajas – Min superunge Viggo - Måns Möller
kl. 19.00, Grand Hotel Lund

 

Måns Möller berättar med humor och allvar hur han radikalt tvingades ställa om sitt liv och vad det inneburit när hans son diagnosticerades med autistiskt syndrom.


5 december 2019

Vem är värdefull, vem är undermålig – och vem avgör det? Om rasbiologi, fallna kvinnor och oäkta barn - Eva F Dahlgren
kl. 19.00, Grand Hotel Lund

 

Välkomna till höstens andra evenemang med Eva F Dahlgren, författare och hedersdoktor i medicin, föreläser om sin tematiska undersökning av människors värde under 1900-talets första hälft. Trilogin inleddes med släkthistorien Farfar var rasbiolog. Del två, Fallna kvinnor, skildrar några av rasbiologernas studieobjekt - kvinnor som spärrats in på Landskrona tvångsarbetsanstalt. Den avslutande boken, Vad hände med barnen?, berättar om barnen till de ”fallna” kvinnorna. I skuggan av folkhemsbygge och rasbiologi.


11 september 2019

Konst, kropp och motstånd - Stina Wollter
kl. 19.00, Grand Hotel Lund

 

Föreläsning av Stina Wollter och efterföljande samtal med Per Johnsson, universitetslektor vid institutionen för psykologi. Samtalet modereras av Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

En föreläsning full av bilder, berättelser, sanning, smärta, skapande, konst, kroppstrix och dans. Stina Wollter beskriver de invasioner och den press som vi människor utsätts för och sin väg till- och strategier för - motstånd och överlevnad. Något som helt oväntat ledde till en hel folkrörelse, människor som dansade fram på sociala medier med en uttalad längtan och ett krav på fredade rum kring varje kropp. Stina Wollter är en konstnär, debuterande författare och Instagramprofilen som tar fajten för allas rätt att få vara sig själva och fylla sin plats på jorden.

Sidansvarig:

Kontakt

Ella Stensson
Projektledare event
E-post: ella [dot] stensson [at] med [dot] lu [dot] se
Telefon: +46 46-222 30 18

Julia Lundh Rafstedt
Kommunikatör
E-post: julia [dot] lundh_rafstedt [at] er [dot] lu [dot] se
Telefon: +46 72-700 14 03

Kunskapskrogen 10 september 2020 - Emma Severinsson

Foto: Ingemar Hultquist

Program

10 september 2020, kl. 19 - Emma Severinsson (Digitalt evenemang)

6 februari 2020, kl. 19, Grand Hotel, Lund - Måns Möller

5 december 2019 kl. 19, Grand Hotel Lund - Eva F Dahlgren

11 september 2019 kl. 19, Grand Hotel Lund -  Stina Wollter