Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kunskapskrogen

Samtalskvällar om medicinen och det mänskliga.

Kommande evenemang

30 november 2021

Se eftersändningen från den 2 juni

Humor som läkande kraft

Mer information kommer inom kort. 


Tidigare evenemang

2 juni 2021

Att förlora ett barn - ett samtal om sorgens nyanser. 

Den 2 juni gästades Kunskapskrogen av barnläkaren och författaren Lina Schollin Ask.

Lina är författare till boken "Klättra så högt du vill för du är ju ändå redan död" om dottern Ingrid som dog under sitt andra levnadsår.

Under kvällen berättade Lina om sin bok och delade även med sig av sina erfarenheter av att leva med sorg och saknad i ett samtal med prästen Kristina Nielsen-Jerneck.

 


4 mars 2021

Ärr för livet – en personlig berättelse om självdestruktivitet och maktstrukturer i vården.

Kunskapskrogen gästades denna gång av författaren Sofia Åkerman.
Sofia är författare, legitimerad sjuksköterska samt doktorand i juridik vid Lunds universitet.
Under 2020 kom boken ”Ärr för livet” som är en personlig berättelse om självdestruktivitet. Samtalet under evenemanget berörde frågor om makt, skuld och ansvar vid självdestruktivitet och psykiatrisk vård. Men också hur man kan finna stöd och kraft för att ta sig vidare i livet.

På scen medverkade även skådespelare Jens Olsson.
Moderator för evenemanget var Jonatan Wistrand, läkare och medicinhistoriker vid Lunds universitet.

Se eftersändningen från Kunskapskrogen den 4 mars

1 december 2020

Vägen tillbaka efter stroke
kl. 19.00, digitalt evenemang med livesändning

Kunskapskrogen gästades denna gång av Magnus Wislander.
Magnus Wislander är en av Sveriges största handbollsstjärnor med över 380 landskamper och 1180 mål. Hösten 2019 drabbades han av en stroke. Under Kunskapskrogen den 1 december berättade han om sin väg tillbaka.  

Medverkade gjorde även Christina Brogårdh, professor i fysioterapi, forskare inom stroke och rehabilitering. Moderator för evenemanget var Lars Mogensen. 

Eftersändning av Kunskapskrogen 1 dec 2020

Kunskapskrogen arrangerades denna gång i samarbete med Sparbanken Skåne. 

 

Sparbanken skåne logotyp

 


10 september 2020

Frigörelsens fysiologi – Om mode och dess inverkan på kroppen från 1920-talet och framåt - Emma Severinsson
kl. 19.00, digitalt evenemang med livesändning

 

Emma Severinsson, modehistoriker föreläser om mode och dess inverkan på kroppen från 1920-talet och framåt. I föredraget diskuteras den kommersialisering av skönhetskulturen som sker under 1900-talets början som sedan påverkar formerande av de ideal som präglar århundradet. Skönhetskulturens tvingande ideal diskuteras och senare tidens motstånd mot dem lyfts fram. Efterföljande samtal med Håkan Arheden, professor vid Klinisk fysiologi. Samtalet modereras av Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

Kunskapskrogen den 10 september skedde digitalt och kan även ses i efterhand på Medicinska fakultetens youtubekanal. 

 

Eftersändning av kunskapskrogen 10 sep

6 februari 2020

Jävla pajas – Min superunge Viggo - Måns Möller
kl. 19.00, Grand Hotel Lund

 

Måns Möller berättar med humor och allvar hur han radikalt tvingades ställa om sitt liv och vad det inneburit när hans son diagnosticerades med autistiskt syndrom.


5 december 2019

Vem är värdefull, vem är undermålig – och vem avgör det? Om rasbiologi, fallna kvinnor och oäkta barn - Eva F Dahlgren
kl. 19.00, Grand Hotel Lund

 

Välkomna till höstens andra evenemang med Eva F Dahlgren, författare och hedersdoktor i medicin, föreläser om sin tematiska undersökning av människors värde under 1900-talets första hälft. Trilogin inleddes med släkthistorien Farfar var rasbiolog. Del två, Fallna kvinnor, skildrar några av rasbiologernas studieobjekt - kvinnor som spärrats in på Landskrona tvångsarbetsanstalt. Den avslutande boken, Vad hände med barnen?, berättar om barnen till de ”fallna” kvinnorna. I skuggan av folkhemsbygge och rasbiologi.


11 september 2019

Konst, kropp och motstånd - Stina Wollter
kl. 19.00, Grand Hotel Lund

 

Föreläsning av Stina Wollter och efterföljande samtal med Per Johnsson, universitetslektor vid institutionen för psykologi. Samtalet modereras av Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

En föreläsning full av bilder, berättelser, sanning, smärta, skapande, konst, kroppstrix och dans. Stina Wollter beskriver de invasioner och den press som vi människor utsätts för och sin väg till- och strategier för - motstånd och överlevnad. Något som helt oväntat ledde till en hel folkrörelse, människor som dansade fram på sociala medier med en uttalad längtan och ett krav på fredade rum kring varje kropp. Stina Wollter är en konstnär, debuterande författare och Instagramprofilen som tar fajten för allas rätt att få vara sig själva och fylla sin plats på jorden.

Fotografi på en mikrofon.

Program

Information om kommande evenemang publiceras inom kort.


Tidigare evenemang:

2 juni 2021, kl. 19 - Lina Schollin Ask (Digitalt evenemang)

4 mars 2021, kl. 19 - Sofia Åkerman (Digitalt evenemang)

1 december 2020, kl. 19 - Magnus Wislander (Digitalt evenemang)

10 september 2020, kl. 19 - Emma Severinsson (Digitalt evenemang)

6 februari 2020, kl. 19, Grand Hotel, Lund - Måns Möller

5 december 2019 kl. 19, Grand Hotel Lund - Eva F Dahlgren

11 september 2019 kl. 19, Grand Hotel Lund -  Stina Wollter

 

Kontakt

Ella Berg
Projektledare event
E-post: ella [dot] berg [at] med [dot] lu [dot] se
Telefon: +46 46-222 30 18

Julia Lundh Rafstedt
Kommunikatör
E-post: julia [dot] lundh_rafstedt [at] er [dot] lu [dot] se (julia.lundh_rafstedt@m)julia [dot] lundh_rafstedt [at] med [dot] lu [dot] se (ed.lu.se)
Telefon: +46 73 050 61 39

Om Kunskapskrogen

Medicinska fakulteten ska vara en plats där olika vetenskapliga perspektiv och människor förenas. Under de kommande åren kommer Medicinska fakulteten satsa på att utveckla en starkare plattform för medicinsk humaniora och lyfta dess betydelse för att både formulera hur hälso- och sjukvården kan förbättras och för att identifiera viktiga etiska ställningstagande.

Det finns kanske inget annat vetenskapligt område som ligger så nära människan som fakultetens. Medicin och vård måste därför alltid förenas med det mänskliga perspektivet. Mot denna bakgrund har Medicinska fakulteten startat en ny seminarieserie: ”Kunskapskrogen – samtalskvällar om medicinen och det mänskliga”. Seminarieserien är öppen för studenter, medarbetare och allmänheten.​​​​​​