– Studien visar att digital behandling kan vara ett effektivt vårdalternativ vid knäartros, säger Frida Eek, docent vid Lunds universitet och legitimerad sjukgymnast, som är medförfattare till studien.
I studien deltog 105 patienter som var 45 år eller äldre och som fått diagnosen knäartros. De delades slumpvis in i två grupper som båda fick grundbehandling. Den ena digitalt med hjälp av övningar och dagliga påminnelser i en app och den andra traditionell behandling enligt egenvårdsprogram efter gällande riktlinjer och vid behov besök hos sin allmänläkare.
De patienter som genomgick digital behandling minskade sin smärta med 41 procent, samma siffra för patientgruppen som fick traditionell behandling var 6 procent. Dessutom ökade den digitala behandlingen patienternas fysiska funktion med 48 procent, jämfört med traditionell behandling som endast ökade den fysiska funktionen med 13 procent.
Mer kostnadseffektiv grundbehandling
– Det är oerhört positiva nyheter för såväl patienter som regioner, särskilt nu när så många är hårt pressade i och med covid-19-pandemin. Vi visste sedan innan att den digitala grundbehandlingen av artros är mer kostnadseffektiv för regioner än traditionell vård. Nu ser vi också en första randomiserad och kontrollerad studie som påvisar kliniskt relevant förbättring av digital jämfört med traditionell behandling, säger Leif Dahlberg, seniorprofessor i ortopedi vid Lunds universitet och medicinsk chef på Joint Academy, en evidensbaserad behandling för artros enligt Socialstyrelsens riktlinjer och som kopplar ihop fysioterapeuter med patienter för en individanpassad behandling online.
Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och cirka en miljon svenskar är drabbade. Om cirka tio år förväntas var tredje svensk över 45 år ha fått diagnosen, skriver Joint Academy i ett pressmeddelande.
– Den digitala vården gör behandling, stöd och support mer tillgänglig för patienterna. Därmed ökar också förutsättningarna för att t.ex. upprätthålla deras träningsvanor utan att de behöver göra några fysiska vårdbesök, säger Frida Eek.
Den vetenskapliga artikeln i JAMA Network Open: