Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Luís Oliveira vann deltävling av Forskar Grand Prix

Luís Oliveira presentear sin forskning. Foto.
Luís Oliveira fick rungande applåder för sin forskningspresentation i den lokala Forskar Grand Prix-tävlingen. I november bär det av till Stockholm för den nationella Forskar Grand Prix. Bild: Bodil Malmström.

Genom att beskriva sin forskning som en kamp mellan ont och gott och likna sig själv vid en hacker som attackerar cancerceller för att göra dem snälla tog doktoranden Luís Oliveira, Stamcellscentrum, hem vinsten i årets deltävling av Forskar Grand Prix. Det är en tävling i presentationsteknik för forskare och i år genomfördes den inför en publik på nästan 400 elever på Helsingborgs stadsteater den 1 oktober. I november reser han till Stockholm för att tävla i den nationella Forskar Grand Prix-finalen.

Jag liknade mig själv vid en hacker som istället för att programmera om datorer kodar om cancercellernas DNA

Hans presentation drog rungande applåder från publiken, och till och med ett par busvisslingar. Luís Oliveira tävlade mot sex andra forskare från Lunds universitet – om vem som var bäst på att presentera sin forskning på endast fyra minuter, på ett så fängslande, intressant och underhållande sätt som möjligt. Inför tävlingen hade de alla fått hjälp av experter med att ta fram sina presentationer, som bedömdes av en jury som tittade på vetenskapligt innehåll, scennärvaro och kommunikativ förmåga.

Använde bilder, metaforer och populärkultur för att kommunicera 

Luís Oliveira, som är doktorand i immunologi vid Lund Stem Cell Center, Medicinska fakulteten, tror att det var hans val av bilder, metaforer och sätt att kommunicera som övertygade publiken. Genom att beskriva - och illustrera - cancerceller som onda celler, som maskerar sig för att kringgå immunförsvaret, ville han förmedla vad han forskar om.

– Jag liknade mig själv vid en hacker som istället för att programmera om datorer kodar om cancercellernas DNA, och därmed startar ett krig mot dem. Det var viktigt för mig att nå publiken genom humor och referenser till saker de känner igen: Darth Vader från Star Wars fick exempelvis illustrera hur cancerceller väljer att göra skada, säger Luís Oliveira.

Just att förenkla hur han beskriver sin forskning är något han arbetade mycket med inför tävlingen. Han fick mycket stöd under coachningen, speciellt med att ta bort ord som kan vara svåra för en allmänhet att förstå, och med att korta ner innehållet. Ändringar som frigjorde mer tid för själva framförandet – där han tränade på att prata långsamt och röra sig på scenen.

– För mig är det jätteviktigt att kommunicera om vad jag och andra forskare gör. Inte bara för att det är så viktigt att sprida kunskap, utan också för att det faktiskt är roligt. I framtiden vill jag gå bortom labbet och prata om vetenskap i olika forum. Att lära sig mer om hur man kan göra det på ett bra sätt är angeläget.

Forskar om dendritiska celler 

Luís Oliveira, som delar sina doktorandstudier mellan Sverige och Portugal, forskar om hur så kallade dendritiska celler utvecklas. Specifikt vill han veta mer om vilka proteiner som styr deras utveckling. Just olika typer av dendritiska celler är allt viktigare att lära sig mer om eftersom de spelar en nyckelroll i att trigga igång immunförsvaret, vilket är viktigt för att bekämpa cancer. Luís Oliveira fokuserar på att programmera om celler, såsom hudceller eller cancerceller, till olika typer av dendritiska celler.

– Genom att programmera om celler till olika typer av dendritiska celler lär jag mig om vilka proteiner som spelar roll för den här processen. Det gör att jag att kan förstå hur vi kan återskapa dessa celler så att vi sedan kan använda dem för immunterapi.

I november reser Luís Oliveira till Stockholm för att tävla i den nationella Forskar Grand Prix finalen, där han möter forskare från olika lärosäten i Sverige. Han röstades fram som vinnare av juryn och publiken tillsammans, som bestod av elever från flera gymnasieskolor i Helsingborg. Just publiken hade en avgörande roll eftersom deras röster väger två tredjedelar mot juryns en tredjedel.

Alla forskarpresentationer

Kan våra egna, snälla, bakterier skydda oss mot lunginflammation?
Caroline Bergenfelz
Institutionen för translationell medicin 

Early Cancer Detection using the Power of Sound and Liquids
Michael Gerlt
Department of Biomedical Engineering

Kan teknik lösa miljöproblem?
Andreas Roos
Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi

Unboxing Democracy: Because One Size Never Fits All
Darcy Thompson
The Division of Human Rights Studies

Cellular Reprogramming – Hacking Bad Cells to Become the Good Guys
Luís Oliveira
Lund Stem Cell Center

Immersiv opera och framtidens konstnärskap
Hedvig Jalhed
Musikhögskolan i Malmö

4D-avbildning med röntgenljus
Emanuel Larsson
Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap
LINXS Institute of advanced Neutron and X-ray Science

Om Forskar Grand Prix

Forskar Grand Prix är en nationell tävling där forskare från lärosäten i Sverige presenterar sin forskning i ett populärvetenskapligt format.

Lokala tävlingar hålls runt om i landet och vinnarna möts sedan i en final i Stockholm.

Forskarna får coachning och träning i presentationsteknik som de har stor nytta av i olika sammanhang under sin karriär. Publiken får en insyn i forskningsprojekt inom vitt skilda forskningsområden under underhållande och inspirerande former.

Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Forskar Grand Prix webbplats