Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samband mellan fiberfattig kost och farligare plack i kranskärlen

Man håller sig för hjärtat. Foto: iStock
Placken kan skapa förträngningar i kärlet som gör det svårare för blodet att passera, och när placken brister kan det bildas blodproppar i kärlen. Blodproppar kan orsaka plötslig död, hjärtinfarkt eller stroke. Foto: iStock

En svensk multicenterstudie ledd av forskare vid Lunds universitet visar ett samband mellan låg fiberkonsumtion och förekomst av instabila högriskplack i kranskärlen, sådana som kan utlösa propp och orsaka hjärtinfarkt. Studien kopplar också kostmönstret till plackens sammansättning, alltså hur potentiellt farliga de är.

Forskarna har med hjälp av avancerad hjärtavbildning, datortomografi, undersökt förekomst och typ av plack och kunnat visa att kostmönstret – sammansättningen av det vi äter – påverkar åderförfettning i hjärtats kranskärl, även kallat åderförkalkningsplack. Men det påverkade även hur placken i kärlen såg ut, alltså vad de var uppbyggda av. Personerna i studien hade inga symtom på hjärtproblem och inte heller någon känd heller diagnostiserad hjärtsjukdom vid studiens start.

– När vi matchade personernas kranskärlsavbildningar med deras kostmönster kunde vi konstatera att det finns ett samband mellan kostmönster och förekomst av plack i hjärtats kranskärl. Vi ser också att plackens sammansättning, hur farliga de kan vara, har ett samband med kosten, säger Isabel Goncalves, professor i kardiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, som lett studien som nu publiceras i Cardiovascular Research.

Vi ser också att plackens sammansättning, hur farliga de kan vara, har ett samband med kosten.

Studien bygger på data från drygt 24 000 personer i åldern 50–64 år som deltagit i en stor nationell befolkningsstudie, SCAPIS*. Deltagarna fick fylla i en kostenkät. För att analysera sambandet mellan kost och hjärthälsa använde forskarna ett kostindex. Det visar kostmönster med höga poäng för regelbundet intag av livsmedel rika på fullkorn och fibrer, grönsaker och frukt, nötter och vegetabiliska oljor – och låga poäng för regelbundet intag av rött kött, chips och sockrade drycker. 

Därefter undersöktes deltagarnas hjärtan med datortomografi, som kan avslöja tidiga tecken på fettinlagringar, ateroskleros, i hjärtats blodkärl. 

Resultatet visade att de med minst hälsosamt kostmönster hade högre förekomst av åderförfettning. Bland de 8 344 personer med minst hälsosam kost, hade 44 procent någon form av kranskärlförändring. Det ska jämföras med 36 procent i gruppen på 6139 personer som åt mest hälsosamt.  Allvarliga förändringar, som förträngningar i kranskärlen på minst 50 procent (samt med högriskplack), var 1,6 gånger vanligare bland dem som åt minst hälsosamt – i denna grupp hade 6 procent av alla personer dessa sorters förträngningar. Detta ska jämföras med 3,7 procent i gruppen som åt mest hälsosamt. 

– Efter att ha justerat för en mängd faktorer såg vi att sambandet mellan kostmönster och åderförfettning påverkas av bukfetma, högt blodtryck och höga nivåer av triglycerider. Våra resultat tyder på att en ohälsosam, fiberfattig kost kan bidra till förändringar i kropp och ämnesomsättning som i sin tur kan leda till ogynnsamma egenskaper hos placken. Vi hoppas att resultaten i den här studien kan uppmuntra till mer proaktivt förebyggande och tidiga insatser, säger Isabel Goncalves.

Även om studien inte har undersökt mekanismerna, pekar resultaten på att det finns samband mellan kosten vi äter och allvarliga hjärtproblem orsakade av plack, menar forskarna.

– Det är inte enskilda livsmedel som avgör hälsan, utan helheten i kostmönstret. En kost med mer grönsaker, frukt, fullkorn, fiberrika livsmedel, nötter, magra mejeriprodukter, raps- och olivolja och mindre av rött kött, chark, chips och liknande snacks samt sockrade drycker var kopplade till färre högriskplack. Det stämmer väl överens med svenska och internationella kostråd, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Publikation

Low-Fiber Diet Is Associated with High-Risk Coronary Plaque Features
DOI: 10.1093/cvr/cvaf088

Åderförfettning eller åderförkalkning 

Åderförfettning (även kallat åderförkalkning eller ateroskleros) innebär att bland annat fett under lång tid har samlats på insidan av blodkärlen och bildar så kallade åderförfettningsplack eller åderförkalkningsplack. Placken kan skapa förträngningar i kärlet som gör det svårare för blodet att passera, och när placken brister kan det bildas blodproppar i kärlen. Blodproppar kan orsaka plötslig död, hjärtinfarkt eller stroke. Det går att minska risken för åderförfettning genom att äta hälsosamt, sluta röka, vara fysiskt aktiv och behandla kända riskfaktorer såsom diabetes, höga blodfetter och högt blodtrycket. 

Kontakt

Isabel Goncalves, fotografi. Foto: Tove Smeds

Isabel Goncalves, professor i kardiologi vid Lunds universitet och korresponderande författare på artikeln

+46 73 614 5504
isabel [dot] goncalves [at] med [dot] lu [dot] se (isabel[dot]goncalves[at]med[dot]lu[dot]se)

Profil i Lunds universitets forskningsportal

SCAPIS

SCAPIS (Swedish CardioPulmonary bioImage Study) är den mest omfattande studien om hjärt- och lungsjukdomar i världen. Totalt involverar den drygt 30 000 personer i åldern 50 till 64 år från hela Sverige som genomgått noggranna undersökningar. Målet är att identifiera individuella riskfaktorer för exempelvis stroke, KOL, plötsligt hjärtstopp, hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar, för att kunna sätta in förebyggande behandling innan sjukdom uppstår. SCAPIS drivs av forskare vid universitet- och universitetssjukhus i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå, i samarbete med Hjärt-Lungfonden, som är studiens huvudfinansiär.