Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningssjuksköterskan Caroline om tiden på en covidavdelning

Tillbaka på forskningsmottagningen efter sex veckor på en covidavdelning. Caroline Nilsson är forskningssjuksköterska i POInT-studien. I korridoren hänger en tavla med fotavtryck från alla små studiedeltagare. Foto.
Tillbaka på forskningsmottagningen efter sex veckor på en covidavdelning. Caroline Nilsson är forskningssjuksköterska i POInT-studien. I korridoren hänger en tavla med fotavtryck från alla små studiedeltagare. Foto: Sara Liedholm

Jul- och nyårshelgen blev inte som Caroline Nilsson tänkt sig. Istället för att vara ledig från jobbet som forskningssjuksköterska i POInT-studien, fick hon rycka in och förstärka en covidavdelning på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Under sex veckor var Caroline Nilsson och två andra kollegor från forskningsavdelningen på Clinical Research Centre utlånade till en av covidavdelningarna på Skånes universitetssjukhus. Även om hon i början av sin sjuksköterskekarriär arbetat några år på hospice, och där mött patienter i livets slutskede, var omställningen stor att komma tillbaka till en vårdavdelning.

– Patienterna var rätt dåliga. Många var väldigt medtagna, dels för att de var sjuka men dels för att det var ångestladdat att inte få träffa sina anhöriga. De enda de träffade var oss som arbetade med munskydd, visir och arbetskläder.

Situationen på sjukhuset var under jul- och nyårshelgen väldigt ansträngd med många covidpatienter inlagda. Första dagen fick Caroline Nilsson gå bredvid en annan sjuksköterska som själv bara hade varit där i fem dagar.

– Man fick hugga i där man kunde, det var många som inte hade jobbat på vårdavdelning på många år, men vi hjälptes åt, berättar hon.

Vara medmänniska

I arbetsuppgifterna ingick rent omhändertagande, som att ringa anhöriga, hämta vatten eller muntra upp patienterna. Men också avancerad medicinsk vård eftersom många patienter hade svårt att andas. Och det hände att patienter dog.

– Mycket handlade om att vara medmänniska helt enkelt, säger Caroline Nilsson.

Själv var hon aldrig var rädd för att bli sjuk och att hon kände sig trygg i sin roll även om det var tuffa omständigheter.

– Bara att jobba i de arbetskläderna är en extra ansträngning.

Skulle det bli aktuellt igen skulle hon nog ändå kunna tänka sig att rycka ut på nytt.

– Även om det är skönt att vara tillbaka så är jag glad att jag gjorde det. Man kände sig väldigt behövd.

Caroline Nilsson hämtar ut en burk med oralt insulin i ett skåp på forskningsmottagningen. Hon tittar in i kameran och ler. Foto.
Caroline Nilsson är forskningssjuksköterska i POInT-studien där man undersöker om oralt insulin kan påverka immunsystemet på ett sätt så att typ 1-diabetes förhindras. Foto: Sara Liedholm

Tillbaka på forskningsmottagningen

Sedan ett par veckor är hon tillbaka på forskningsmottagningen. Här möter Caroline Nilsson familjer med små barn som i screening visat sig ha en förhöjd ärftlig risk för typ 1-diabetes. Genom att ge barnen insulin i pulverform utblandat i maten vill forskarna se om man kan vänja immunsystemet vid insulin och på så vis förhindra utvecklingen av typ 1-diabetes. Från att barnen är några månader gamla upp till sju års ålder kommer barnen regelbundet till mottagningen på Clinical Research Centre för att vägas, mätas och lämna blodprover. 

Studien som ingår i ett internationellt samarbete med forskare från andra länder i Europa går framåt. Snart är POInT-studien fullrekryterad och det finns planer på att starta ännu en diabetesstudie. Om allt går i lås blir Caroline Nilsson koordinerande forskningssjuksköterska i den nya studien. Det innebär ansvar för att allt som är relaterat till besök och provtagning, att de flyter på och utförs i enlighet med de riktlinjer som tagits fram.

Hon är glad över att vara tillbaka i sitt vanliga jobb. Förutom ett 50-tal POInT-familjer är hon även forskningssjukssköterska åt 60 barn i TEDDY-studien.

– Jag trivs med att jobba med barn och det är roligt att vara med och föra forskningen framåt. Även om forskning är en långsam process så kommer det ändå nya resultat hela tiden, och det är kul, säger hon.

Fakta om Clinical Research Centre:

Forskningscentrumet Clinical Research Centre (CRC) är tillsammans med Wallenberglaboratoriet Medicinska fakultetens mötesplats för medicinsk undervisning, forskning och sjukvård på sjukhusområdet i Malmö. Här möts forskare, sjukvårdspersonal, studenter och patienter i en öppen och dynamisk miljö som stimulerar till möten, samtal och fördjupande samarbeten. Den nära kopplingen till universitetssjukvården gör att forskningen baseras på reella problem och utmaningar i vården. Samverkan med sjukvården gör också att forskarnas upptäckter snabbare kan omsättas i praktiken och komma patienterna till nytta genom förbättrad diagnostik och behandling.

Caroline Nilsson

Ålder: 45 år

Bor: I Bunkeflostrand

Familj: Man och dotter samt hund

Arbete: Forskningssjuksköterska, anställd av Region Skåne. Har jobbat med flera olika studier om typ 1-diabetes bland andra Diaprevit, TEDDY och POInT som drivs av Lunds universitet tillsammans med Region Skåne. Har tidigare arbetat på hospis och barnkirurgiska enheten i Malmö.

Gör på fritiden: Tycker om att pyssla hemma, intresserad av inredning. Går på hundkurser tillsammans med hunden Ludde, en treårig shih tzu. Simmar och går på yoga. Reser när det går…

Om corona: ”Man ska vara försiktig och ha respekt för viruset. Jag tänker mig för en extra gång, behöver jag verkligen gå till det där köpcentret…? Jag är väldigt restriktiv och rör mig egentligen inte utanför hem och jobb. Speciellt efter att ha jobbat i sjukvården har jag blivit medveten om hur fort det kan gå oavsett och man är ung eller gammal.”

Om POInT-studien

I POInT (Primary Oral Insulin Trial) undersöks om utvecklingen av autoimmun diabetes (typ 1-diabetes) kan förhindras hos barn med förhöjd risk för sjukdomen genom förebyggande behandling med insulin. Studien pågår i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Polen och Belgien inom forskarnätverket GPPAD (Den globala plattformen för prevention av autoimmun diabetes). I Sverige drivs studien av Lunds universitet i samarbete med Region Skåne som är huvudman.
Läs mer på gppad.lu.se/point
 

Om TEDDY-studien:

TEDDY-studien (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) försöker ta reda på vad det är som gör att barn får autoimmun (typ 1) diabetes. Studien genomförs i Sverige, Finland, USA och Tyskland. Totalt har 8667 barn gått med i studien varav 30 procent i Skåne.
Läs mer på teddy.lu.se