Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsprojekt får medel från RCC för att använda AI inom mammografiscreening

Kristina Lång, överläkare på Unilabs mammografienhet i Malmö och docent vid Lunds universitet får 3,3 miljoner kronor från RCC, Regionala cancercentrum i samverkan för att undersöka datorstödd mammografi i screeningen.

Kristina Lång har blont långt hår och glasögon, och ser mot kameran.
Kristina Lång. Foto: Privat

Masai står för Mammography Screening with Artificial Intelligence, och är en randomiserad studie som ska utvärdera om AI kan förbättra mammografiscreeningen. Studien påbörjades under våren 2021 och är planerad att inkludera 100 000 kvinnor i sydvästra Skåne.

Kristina Lång får anslaget från RCC på 3,3 miljoner kronor för projektet ”The impact of using artificial intelligence in breast cancer screening”. I projektet vill Kristina Lång och hennes kollegor undersöka om AI ger ett bättre och effektivare screeningprogram genom att minska andelen missade cancrar samtidigt som granskningen blir effektivare.

Utöver de kliniska aspekterna inom screeningen ska de kika närmare på kostnadseffektivitet och tilliten till AI – vilket gäller tilliten såväl hos hälso- och sjukvården som hos vårdtagaren.

– Det generösa anslaget från RCC betyder att vi får tid att fokusera på vår forskning och att projektet kan avancera i den takt vi önskar. Målet är att få svar på frågan om AI kan förbättra vårt screeningprogram och därmed bidra till förbättrad kvinnohälsa. Masai är den första och för närvarande den enda randomiserade AI-baserade screeningstudien i världen. Resultaten från studien kommer därför bidra till kunskapsutvecklingen inom området och förhoppningsvis även ligga till grund för utformningen av framtidens screeningprogram, säger Kristina Lång.

Regionala cancercentrum

Regionala cancercentrum samarbetar på nationell nivå för att tillsammans med regionerna skapa en mer jämlik cancervård i hela landet. Regionala cancercentrum (RCC) är regionernas kunskapsorganisation inom cancerområdet. Tillsammans med regionerna arbetar RCC för en mer patientfokuserad, tillgänglig och jämlik cancervård.