Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

31 miljoner kronor till effektivare immunterapi för cancerbehandling

t-cellsattack på cancercell. illustration.
Illustration av T-cellsattack på cancercell. Illustration: iStock/luismmoling

Göran Jönsson, professor i molekylär onkologi, har beviljats 31 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att förbättra effekten av immunterapi i behandlingen av cancerpatienter.

Ungefär 30 procent av melanompatienter med spridd sjukdom har nytta av immunterapi. Det betyder samtidigt att 70 procent av alla melanompatienter fortfarande saknar effektiva behandlingsalternativ. Göran Jönsson och hans kollegor vill identifiera nya läkemedel till denna patientgrupp.

– Det är ett fantastiskt prestigefullt anslag och vi är mycket glada. Det innebär att jag tillsammans med mina medsökanden, Kristian Pietras och Joan Yuan, nu har tiden och resurserna att ställa de viktiga frågorna kring immunterapi, tertiära lymfoida strukturer och melanomsjukdom. Vi har många idéer och tankar som vi nu kan arbeta vidare med för att kunna förstå de grundläggande mekanismer bakom varför inte alla melanompatienter har nytta av immunterapi, säger Göran Jönsson, professor i molekylär onkologi vid Medicinska fakulteten, Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund.

Ytterligare tre forskare vid Lunds universitet fick projektanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse Mikael Akke, Sara Linse och Michel Gisselbrecht vid Naturvetenskapliga fakulteten och LTH. Läs mer här: Fyra lundaforskare får 120 miljoner kronor från Wallenbergstiftelse

Läs pressmeddelande från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse 23 forskningsprojekt får 700 miljoner kronor i anslag

Populärvetenskaplig sammanfattning av projektet ”Resolving the anti-tumor effects of tertiary lymphoid structures”

Immunterapi har blivit ett viktigt verktyg i behandlingen av cancerpatienter. Behandling med immunterapi aktiverar kroppens eget immunförsvar för att eliminera tumörcellerna med hjälp av så kallade T-celler.  Dock har det visats att inte alla T-celler är effektiva, och mer forskning behövs för att förbättra effekten av immunterapi. Ungefär 30 procent av melanompatienter med spridd sjukdom har nytta av immunterapi. Det betyder samtidigt att 70 procent av alla melanompatienter fortfarande saknar effektiva behandlingsalternativ, och att nya läkemedel behöver identifieras till denna patientgrupp, likaså att förstå varför dessa patienter inte har nytta av immunterapi.
 
Forskningsprojektet baseras på tidigare fynd från forskargruppen som beskriver en roll för immunförsvarets B-celler organiserade i att förutspå om patienter svarar på immunterapi. B-celler som infiltrerar tumörer organiserar sig i så kallade tertiära lymfoida strukturer. Forskargruppen tror att tertiära lymfoida strukturer är immunologiska fabriker som bildas i tumörer av immunförsvaret för att skapa mer effektiva T-celler och upprätthålla det immunologiska anti-tumörsvaret. Syftet är att förstå hur tumör-associerade tertiära lymfoida strukturer bildas och mognar för att upprätthålla immunförsvarets attack mot tumören. Sådan information kommer revolutionera synen på det immunologiska svaret mot tumörer och bidra till utveckling av nya cancerläkemedel som hjälper immunförsvaret att bekämpa cancer.

 

Relaterat