Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Drivkraften är att öka antalet lungor som kan transplanteras"

Lungforskarnas kamp för patienterna. Del 3.

Bara 20 procent av de lungor som doneras är i sådant skick att de kan användas för transplantation. Och när de väl transplanterats, är det många som stöts bort. Sandra Lindstedt, forskare och adjungerad professor i thoraxkirurgi, försöker förbättra denna statistik genom sin forskning.

De övriga 80 procenten av donerade lungor kan inte användas eftersom de har en skada.

– De ena stora utmaningen vi har är att det inte finns tillräckligt många donerade lungor som har den kvaliteten att de idag kan användas för transplantation. Detta leder till att många patienter dör på väntelistan, innan de hinner bli transplanterade, förklarar Sandra Lindstedt.

– Den andra stora utmaningen är att när patienten väl blivit transplanterad, så är det många som stöter bort sina organ.

Därför försöker hon och hennes forskarteam att behandla de skadade lungorna, det vill säga de som inte är i skick att bli transplanerade, så de återfår sin funktion.

Ingen ska behöva dö

– Vi försöker åstadkomma detta med hjälp av olika filtreringar, men också med hjälp av cellterapier, så att de här lungorna ska få en kvalitet som gör att vi kan använda dem för transplantation.

Forskarna arbetar också på att de transplanerade lungorna inte ska stötas bort.

– Vi försöker modifiera organen immunologiskt också, för att de ska bli bättre mottagna av patienten.

– Min stora drivkraft som forskare är att vi ska kunna öka antalet lungor som vi kan använda till transplantation, för att ingen ska behöva dö på väntelistan.

Se en längre film om Sandra Lindstedts forskning.

World Lung Day, 25/9, miniserie: Lungforskarnas kamp för patienterna

Tre forskare i Lund som vill finna vägar för tillfrisknande hos lungpatienter. Men de har valt olika angreppssätt. Läs vår miniserie och se filmerna om de tre forskarna, deras team och arbetet för att ingen patient ska behöva dö i väntan på transplantation.