Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Professor Rita Charon ger Philip Sandblom Prize Lecture 2022

"Creativity in Life: How Literature, Art, and Music Affect Illness and Health"

 

När? 4 oktober, 2022
Var? LUX Aula, Helgonavägen 3, Lund
Hur? Lättare förtäring (och bubbel) serveras 16.15 utanför aulan, följt av Rita Charons föreläsning fram till ca. 18.30. Eventet är kostnadsfritt. 
För vem? Detta är en öppen föreläsning som hålls på engelska.

Anmälan

Registrera deltagande i mingel och föreläsning (webbformulär, ny flik)

Varmt välkommen att anmäla dig, allra senast den 19 september 2022.

Philip Sandblom Prize Lecture är sponsrad av Grace S. Sandbloms fond och Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora

Vad handlar föreläsningen om?

Portrait Rita Charon. Photo.

Rita Charon visar, i ord och bild, hur gemensamt skapande inom de kreativa disciplinerna öppnar möjligheter för läsare och betraktare att på unika sätt uppleva sitt förkroppsligade, subjektiva och relationella jag – liksom det förkroppsligade, subjektiva och relationella jag som finns hos andra. Föreläsningens titel är en ordlek baserad på Philip Sandbloms inflytelserika bok Creativity and Disease: How Illness Affects Literature, Art, and Music. 

Rita Charon, M.D., Ph.D. Professor och Founding Chair of Medical Humanities & Ethics, är bl a verksamhetsansvarig för Columbia Narrative Medicine, USA. Rita Charon är pionjär för det vi kallar för narrativ medicin. Hon har dubbla doktorsexamen, en i medicin och en i engelsk litteratur. Hennes forskning fokuserar på konsekvenserna av narrativ medicin i pedagogik och praktik samt på effektivitet i hälso- och sjukvårdsteam och påminner oss om humanioras betydelse för såväl patienter som vårdgivare.

Läs intervju med Rita Charon inför föreläsningen

Läs mer om Rita Charon (personlig webbsida vid Columbia University)

Philip Sandblom var professor i kirurgi och under åren 1957-68 även rektor vid Lunds universitet. Han hade ett stort intresse för humaniora och konst och hans hustru Grace lät instifta en fond i hans minne, vars syfte var – och är – att stimulera studenters intresse för medicinsk humaniora. Inom ramen för fonden, delas också ett årligt pris ut till välrenommerade föreläsare inom medicinsk humaniora.