Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tema: Kvinnors hälsa

tecknad bild på kvinnor i siluett

Kvinnor och män skiljer sig biologiskt åt. Trots det har kvinnligt kön länge varit underrepresenterat eller helt frånvarande i medicinsk forskning. Men det har blivit bättre.

porträtt på jonatan wistrand

Krångliga kvinnor

"Menstruationscykeln utgör en störande faktor, p-piller rubbar det naturliga tillståndet, kvinnor är mer resurskrävande och deras kärl för små” Förklaringarna är många när det handlar om varför man inte inkluderat kvinnor i forskningsstudier. Jonatan Wistrand ger oss en återblick.

Läs om krångliga kvinnor

porträtt Camila Consiglio

"Man-flu" inte bara sjåpighet

Att män verkar bli påtagligt sjukare än kvinnor vid en förkylning, känner många igen. Och faktum är, att biologiskt kön faktiskt påverkar immunförsvaret och gör att kvinnor blir mindre sjuka vid infektionssjukdomar, men drabbas oftare av autoimmuna sjukdomar. Camila Consiglio vill ta reda på varför.
Läs om vårt immunförsvar

 

porträtt Lil Valentin

Bukens tysta tumör

Äggstockscancer (ovarialcancer) kallas för bukens tysta tumör, eftersom symtomen ofta är vaga och diagnosen därför ofta ställs sent. Sedan 90-talet har Lil Valentin forskat på hur man inom sjukvården ska kunna skilja mellan godartade och elakartade cystor för att undvika onödiga kirurgiska ingrepp.

Läs om bukens tysta tumör

porträtt viveka lyberg åhlander

Rösten efter klimakteriet

Rösten förändras ständigt under livet, dock inte lika påtagligt som efter målbrottet. För kvinnor börjar åldersförändringarna redan i klimakteriet. Viveka Lyberg Åhlander ger tips om hur du kan bevara din röst längre.

Läs om rösten efter klimakteriet

Porträtt Christine Rubertsson

Två är bättre än en

Allvarliga bristningar hos kvinnan kan minskas om ansvarig barnmorska får hjälp av en kollega under sista delen av förlossningen. Christine Rubertsson, professor och barnmorska, berättar om den uppmärksammade studien som ger avtryck inom förlossningsvården.

Läs om studien inom förlossningsvården

Porträtt av Pernilla Ny. Beige tröja, glasögon.

Bättre klimakterievård

Svensk klimakterievård är otillräcklig – och ojämnt fördelad över landet. Barnmorskan Pernilla Ny, lärare och forskare vid Lunds universitet, sprider sin evidensbaserade kunskap så långt hon förmår.

Läs om bättre klimakterievård

porträtt Kristina Åkesson

Starkare ben och bättre balans med flamingoterapin

Sverige är ett av de länder som ligger i topp vad gäller förekomst av osteoporos, benskörhet, bland äldre. Tre av fyra personer som drabbas av sjukdomen är kvinna. Kristina Åkesson tycker att flamingoterapin är ett bra sätt att träna balans och styrka.

Läs om starkare ben och bättre balans

Mikael Lantz

I sköldkörtelns tjänst

Åtta av tio som drabbas av rubbad sköldkörtelfunktion är kvinnor. Mikael Lantz, docent vid Lunds universitet, forskar om hur ultraljud kan effektivisera såväl diagnostik som behandling.

Läs om sköldkörtelns hormonproduktion.