Varmt grattis, Anna Falk, koordinator för samarbetsprojektet Indicell vid Lunds universitet! 40 miljoner, fördelat på fem år, för "implementering av kliniska arbetsflöden för individualiserad stamcellsbehandling". Hur känns det?
– Det känns jättekul att Vinnova vill satsa på detta och mycket spännande att dra igång IndiCell med vårt fantastiska team. Varför tror du att ni drog en vinstlott? – Vårt projekt IndiCell ligger i tiden, ett initiativ inom stamcellsbehandlingar behövs i Sverige. Vi har dragit ihop ett riktigt bra team där alla sektorer (akademi, industri, hälso- och sjukvård) har viktiga roller och där alla parter behövs för att genomföra projektet. Vi arbetade otroligt hårt med ansökan och ytterligare en viktig aspekt tror jag är att vi på ett begripligt sätt lyckats kommunicera och konkretisera detta avancerade och komplexa område, såsom behov och lösningar för att ta stamcellsbehandlingar till patienter.
Vad betyder anslaget för er forskning?
– Det betyder jättemycket! Nu får jag och IndiCell-teamet möjlighet att ta stamcellsterapier till patienter och att driva och utveckla detta fält i Sverige och även globalt. Det betyder också att vi kan rekrytera forskare och doktorander för arbetet med stamcellsterapier. Lunds universitet är koordinator för innovationsmiljön där Skånes universitetssjukhus, SUS, också ingår.
Hur ser samarbetet för att ta fram nya behandlingar ut?
– Vi har skapat ett nära samarbete med SUS, som även är partner i IndiCell, och kommer att driva ett av arbetspaketen. Vidare arbetar vi med att stärka samarbetet mellan LU och SUS även i bredare perspektiv som inte bara innefattar stamcellsbehandlingar utan även andra läkemedel för avancerad terapi (ATMP), till exempel genterapi och biomaterial med celler.