Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tidigare år: Strokeveckan

Strokeveckan 2020

I samband med den internationella strokedagen den 29 oktober arrangerade Medicinska fakulteten Strokeveckan 2020.

Mellan 26-29 oktober 2020 uppmärksammades fakultetens arbete med strokeforskning i samarbete med Region Skåne och Sparbanken Skåne. Nedan kan du ta del av det innehåll som publicerades under Strokeveckan 2020:


Bakgrund  

Varje år får cirka 26 000 personer i Sverige stroke. Stroke kommer plötsligt och ofta vänds livet upp och ner för både drabbade och anhöriga. Tack vare forskningen lever idag många som annars skulle dött i stroke. De som överlever kan nu få högre livskvalitet eftersom forskning har gett oss viktiga kunskaper om behovet av eftervård med god omvårdnad och nödvändig och adekvat rehabilitering. Men vi vill inte bara kunna hjälpa de som fått stroke. Vi vill se till att det är färre som från början drabbas av stroke. 

I januari 2016 tillkännagavs en donation från en av Sparbanken Skånes ägarstiftelser på 16 miljoner kronor till fördjupad forskning om stroke vid Lunds universitet. Medicinska fakulteten är oerhört tacksamma för det ekonomiska stöd vi får från Sparbanken Skåne i detta livsviktiga arbete kring stroke. Tack vare Sparbanken Skånes forskningsanslag, pris för masteruppsatser och forskningspris kan vi tillsammans förebygga stroke, minska dödligheten och ge de överlevande bättre livskvalitet. 

I filmen nedan kan du ta del av hälsningar från Erik Renström, Dekan, Medicinska fakulteten, Björn Ekmehag, Förvaltningschef SUS och Rasmus Roos, vice VD Sparbanken Skåne.

 

Strokedagen i lund. Logotyp.

Om strokeveckan

Strokeveckan arrangeras av Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne med stöd från Sparbanken Skåne.

Läs mer om arrangörerna på deras webbplatser:

Kontakt

Ella Berg
Projektledare evenemang 
Tel: +46 46-222 30 18 
E-post: Ella [dot] berg [at] med [dot] lu [dot] se (Ella[dot]berg[at]med[dot]lu[dot]se)

Julia Lundh Rafstedt
Kommunikatör
E-post: Julia [dot] lundh_rafstedt [at] med [dot] lu [dot] se (Julia[dot]lundh_rafstedt[at]med[dot]lu[dot]se)