Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Strokeveckan 2021

26-29 oktober

I samband med den internationella strokedagen den 29 oktober arrangerar Medicinska fakulteten Strokeveckan 2021, den 26-29 oktober. 

Varje år får cirka 26 000 personer i Sverige stroke. Stroke kommer plötsligt och ofta vänds livet upp och ner för både drabbade och anhöriga. Tack vare forskningen lever idag många som annars skulle dött i stroke. De som överlever kan nu få högre livskvalitet eftersom forskning har gett oss viktiga kunskaper om behovet av eftervård med god omvårdnad och nödvändig och adekvat rehabilitering. Men vi vill inte bara kunna hjälpa de som fått stroke. Vi vill se till att det är färre som från början drabbas av stroke. 

I syfte att uppmärksamma fakultetens arbete med strokeforskning, arrangerar Medicinska fakulteten en digital strokevecka i samarbete med Region Skåne och Sparbanken Skåne. 

Program för Strokeveckan 2021

Vi kommer publicera innehållet i programmet dag för dag kl.10:00, så se till att följa Medicinska fakulteten på Facebook för att vara säker på att inte missa något innehåll under strokeveckan.

Följ Medicinska fakulteten på Facebook.

Denna sida kommer även att uppdateras löpande.


Vägen tillbaka efter stroke

Under sommaren 2020 drabbades journalisten och programledaren Inger Ljung Olsson av en stroke. Den 28 oktober gästade Inger Medicinska fakultetens evenemang under Strokeveckan, för att berätta om sin väg tillbaka efter stroke.

Medverkade gjorde även Arne Lindgren, överläkare och professor i neurologi. Moderator för evenemanget var Lars Mogensen.


Mottagare av Sparbanken Skånes forskningspris

Sparbanken Skånes forskningspriset delas ut till en forskare som försvarat sin doktorsavhandling maximalt fyra år innan utlysningstillfället. Forskaren ska ha visat prov på särskilt framstående arbete. Forskningen ska rymmas inom området Stroke. Det är även önskvärt med en tydlig koppling till preventionsinsatser, vård och/eller rehabilitering av patienter.

Årets mottagare av Sparbanken Skånes Forskningspris är Andreea Ilinca, för sin kliniskt betydelsefulla forskning om ärftliga faktorers roll för utveckling av stroke hos unga vuxna.


Mottagare av Sparbanken Skånes forskningsanslag

Sparbanken Skåne utlyser forskningsmedel till framstående forskning inom strokeområdet.

Forskningsanslagen är i första hand avsedda för disputerade, självständiga forskare med en vetenskaplig meritering som motsvarar docentkompetens. Forskningen ska rymmas inom området Stroke och ha en tydlig koppling till preventionsinsatser, vård och eller rehabilitering av patienter.

Läs mer om årets mottagare av forskningsanslag

  • Christina Brogårdh
  • Teresa Ullberg
  • Arne Lindgren
  • Anja Meissner
  • Maya Kylen
  • Bo Norrving
  • Emily Sonestedt
  • Xinjun Li

Mottagare av Sparbanken Skånes pris för masteruppsatser kring hjärnans sjukdomar

Sparbanken Skånes pris för särskilt framstående mastersuppsats delas ut för de två bästa uppsatser som under året innan utlysningstillfället godkänts och företrädelsevis är uppsatser inom arbeten kring hjärnans sjukdomar. Uppsatserna ska vara av hög kvalitet, visa på skicklighet i teori och tillämpning.

Läs mer om pristagarna för masteruppsatser

  • Marie Taylor
  • Dennis Tabakovic

Om Strokedagen

Strokedagen i Lund arrangeras av Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne med stöd från Sparbanken Skåne.

Läs mer om arrangörerna nedan:

Kontakt

Ella Berg, projektledare evenemang

E-mail: Ella [dot] berg [at] med [dot] lu [dot] se (Ella[dot]berg[at]med[dot]lu[dot]se)

Telefon: +46 46 222 30 18

Julia Lundh Rafstedt, kommunikatör

E-mail: Julia [dot] lundh_rafstedt [at] med [dot] lu [dot] se (Julia[dot]lundh_rafstedt[at]med[dot]lu[dot]se)

Telefon: +46 73 050 61 39