Vad händer när bakterier hamnar i blodet?

Vårt immunförsvar har utvecklats i samspel med sjukdomsorsakande bakterier för att bekämpa de flesta akuta infektioner på ett bra sätt. Ibland får bakterierna övertaget och kan spridas till blodbanan där vita blodkroppar och blodplättar reagerar för att bekämpa bakteriehotet.

Vid Medicinska fakulteten pågår arbete där samspelet mellan bakterier och blodplättar studeras för att ge svar på grundläggande frågor om hur aktivering av cellerna uppkommer och vad konsekvenserna blir för de vita blodkropparna. Med mänskligt blod kan vi i provrör bygga upp en steg-för-steg modell av interaktionerna mellan bakterien och cellerna. Vi använder oss av en kraftfull visualiseringsteknik (flödescytometri) för att kartlägga samspel på molekylär nivå direkt i blodet.

Närbild av utrustning för dropp med suddigt ansikte i bakgrunden.

Mål

• Identifiera molekylära mekanismer som kan bidra till att förklara hur bakterier påverkar blodceller och immunförsvaret

• Identifiera nya terapeutiska mål vid sepsis, i syfte att bryta sjukdomsutvecklingen.

Var med och bidra

Bild på jordklotet tagen från rymden.

Kontakta Emma Roybon
Emma [dot] Roybon [at] med [dot] lu [dot] se eller ring +46 46- 222 72 18