Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vad händer när bakterie möter cell?

Vad händer i det allra första ögonblicket när en bakterie möter en människocell? Trots det snabbt växande problemet i världen med bakteriella infektioner, finns många grundläggande frågor som vi saknar bra svar på. Om det går att noggrant fastställa när, var och hur aktivering av ytstrukturer hos bakterie och cell sker när de möts, kan man också förutspå i vilka sammanhang och på vilket sätt bakterier kan orsaka infektion.

Integriner är en stor familj proteiner som är viktiga för många centrala interaktioner både människoceller emellan och i deras kontakt med bakterier. Med genteknik har vi försett integriner med inbyggda sensorer som tillsammans med avancerad fluorescensmikroskopi och bildanalys används för att både filma och mäta det första ögonblicket när integrinerna blir aktiverade.

Tre händer håller rund bricka för provodling.

Det här upplägget gör det möjligt att studera de första sekunderna när vita blodkroppar angriper bakterier och omvänt, när bakterier försöker invadera människoceller. Att förstå hur ytstrukturer aktiveras och om det driver sjukdomsprocessen kan lägga grunden för nya behandlingar där t ex en interaktion kan hämmas eller en viss typ av aktivering kan neutraliseras. Det vi lär oss genom detta projekt kan alltså ge ny kunskap om riskgrupper eller ge information som kan användas för nya, mer riktade behandlingar.

Mål

  • Genom ökad förståelse för hur ytstrukturer aktiveras och om det skeendet driver sjukdomsprocessen lägga grunden för nya, mer riktade behandlingar

  • Ge ny kunskap om riskgrupper

Sidansvarig:

Var med och bidra

Bild på jordklotet tagen från rymden.

Kontakta Emma Roybon
Emma [dot] Roybon [at] med [dot] lu [dot] se eller ring +46 46- 222 72 18