Aktuell donationskampanj

Sepsis - när varje sekund räknas

Sepsis (tidigare känt som blodförgiftning) är en akut och livshotande infektion som kan orsaka stora vävnads- och organskador. Varje år drabbas ca 40 000 svenskar av sepsis. Dödligheten är ca 20 % i Sverige idag vilket är högre än för något annat akutmedicinskt tillstånd. Sjukdomen är komplicerad att hantera i sjukvården eftersom den kan ha olika orsaker och därmed kräva olika behandlingar. Det gör den även svårt att diagnostisera. Som ni kommer att se finns det många angelägna frågeställningar som måste lösas och där Medicinska fakulteten bedriver viktig forskning.

Här följer en presentation av sex forskningsprojekt där vi behöver din hjälp för att ta forskningen vidare. Vår vision är att vara en medicinsk fakultet som förstår, förklarar och förbättrar vår värld och människors hälsa. Vi hoppas att ni vill stödja oss i detta arbete!

Medicinförpackningar uppställda på trädisk.

Ny behandling och diagnostik för hjärnhinneinflammation

Tre händer håller rund bricka för provodling.

Vad händer när bakterie möter cell?

Närbild av utrustning för dropp med suddigt ansikte i bakgrunden.

Vad händer när bakterier hamnar i blodet?

Närbild på två händer som håller trave med odlingsplattor.

Individorienterad medicin skapar nya förutsättningar

Patients hand liggande på sjukhussäng.

Minska dödligheten i sepsis - tillsammans når vi längre

Läkare eller sjuksköterska med oskärpa framför skylt till akutmottagning

Ny sepsisdiagnostisk påvisar antibiotikaresistens snabbare

Ladda ner broschyren!