Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskning i julklapp: Palliativt Utvecklingscentrum

Närbild på händer, patient och närstående. Foto.

Palliativt Utvecklingscentrum (PC) är en del av Lunds universitet och Region Skåne och tillhör på så sätt både akademin och vården. Vid centret pågår arbete med forskning, utveckling och utbildning med det övergripande målet att vården av människor i livets slutskede ska ha högsta möjliga prioritet och kvalitet. Detta oavsett sjukdom och var man vårdas.

Forskningsprojekten utgår från olika perspektiv, exempelvis kommunikation och samtal, folkhälsa och samhälle, tidiga insatser i palliativ vård, existentiella frågor och utmaningar i livets slut samt vården av den döende människan.

Många patienter och närstående vittnar om stora brister när det gäller samtal och information. Detta är ett av de områden där forskning och utbildningsinsatser för läkare och annan vårdpersonal särskilt prioriteras. Samtalsträning med skådespelare är en viktig del av kurskonceptet som under coronapandemin delvis digitaliserats och når nu på ett enklare sätt deltagare från hela Sverige.

För att åtgärda en del av de brister som finns i vården av patienter i livets slutskede har ett beslutsstöd för att förstå patienters palliativa vårdbehov utvecklats. Det innehåller en evidensbaserad vägledning med syfte att göra rätt vårdinsatser vid rätt tillfällen. Det har redan fått stor spridning nationellt och kommer nu att följas upp vetenskapligt med syftet att individ/patient alltid ska vara i centrum.

Vid PC finns erfarenhet och medvetenhet om att vård av människor i livets slutskede ställer krav på empati, förmåga att vara nära och möta behovet hos både den lidande människan och dess närstående.

Läs mer om PC 

Kontakt

Emma Roybon
Ansvarig för fundraising vid Medicinska fakulteten
+46 46-222 72 18

emma [dot] roybon [at] med [dot] lu [dot] se

Hur ger jag bort forskning i julklapp?

För att ge bort forskning i julklapp, kan du swisha valfritt belopp till Medicinska fakultetens swishnummer: 1231322361

Det går även bra att sätta in medel på Lunds universitets bankgironummer: 830-6599. 

Ange i meddelandet vid inbetalningen att gåvan avser viruscentrum, palliativt utvecklingscentrum, eller det forskningsområde som ni själva väljer.