Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskning i julklapp: Lunds universitets viruscentrum

Man med ett litet barn som tittar ut genom ett fönster. Foto.

Coronaviruspandemin visade med all tydlighet vikten av virusforskning och att forskning kring virus behöver öka i omfattning. Detta för att se till att vi är bättre rustade för att förebygga kommande virusutbrott.

Vi vet att nya virusorsakade pandemier kommer att dyka upp – frågan är bara när? Därutöver har även de vanligare, säsongsberoende virusutbrotten, exempelvis förkylningar, influensa, och vinterkräksjuka, stor påverkan på samhället både i form av sjukfrånvaro och vård av barn. Anledningen till detta är att vi saknar förbyggande vaccin och välfungerande läkemedel mot de flesta virus.

Just nu pågår byggandet av Lunds universitets viruscentrum (LUVC). Målet är att centret, som kommer invigas våren 2023, ska fungera som en samordnande organisation för virusforskning vid Lunds universitet. LUVC kommer också att möjliggöra gränsöverbryggande forskning och samarbeten som inte funnits tidigare genom att fungera som en plattform för tätare kontakter mellan Lunds universitet, Region Skåne, industrin och samhället i stort. Detta kommer bidra till en bättre förståelse om virussjukdomar ur olika perspektiv. Forskning om coronavirusets spridningsmönster och hur antikroppar i bredverkande vaccin kan designas pågår redan.

Parallellt med detta har forskare knutna till det nya centret under lång tid bedrivit forskning med fokus på hiv och aids, som är en virusorsakad pandemi mot vilken det fortfarande inte finns vaccin eller botemedel. Coronaviruspandemin har slagit hårt mot många grupper i världen, inte minst patienter med kroniska infektioner, och ur ett globalt perspektiv har såväl hiv-forskning, behandlingsprogram, och förebyggande åtgärder drabbats mycket negativt av pandemin. Därför behövs det fortfarande ökad kunskap för att förhindra spridningen av hiv och för att personer som bär på hiv och andra kroniska infektionssjukdomar ska kunna förbli friska.

Läs mer om Lunds universitets viruscentrum på deras webbplats

Kontakt

Emma Idman
Ansvarig för fundraising vid Medicinska fakulteten
+46 46-222 72 18
emma [dot] idman [at] med [dot] lu [dot] se

Hur ger jag bort forskning i julklapp?

För att ge bort forskning i julklapp, kan du swisha valfritt belopp till Medicinska fakultetens swishnummer: 1231322361

Det går även bra att sätta in medel på Lunds universitets bankgironummer: 830-6599. 

Ange i meddelandet vid inbetalningen att gåvan avser viruscentrum, palliativt utvecklingscentrum, eller det forskningsområde som ni själva väljer.