Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tidigare evenemang

Här kan du se filmer och ta del av tidigare evenemang av Kunskapskrogen.

8 juni 2023

Klanger för kropp och själ - Musik som hälsofrämjande kraft.

Kunskapskrogen den 8 juni handlade om musik som hälsofrämjande kraft för vård, hälsa och omsorg och gästades av Ulrika Gudmundsson Schönberger, sångerska, låtskrivare och projektledare på Musik i Syd.

Ulrika berättade om hur Musik i syd arbetar för att utveckla hälsofrämjande metoder och stärka människors rätt till kultur, oavsett sjukdom eller begränsad rörlighet.

I samtalet medverkade även:

  • Ola Björgell, docent, regionöverläkare och funktionsansvarig för Region Skånes Likarättsarbete
  • Jonas Engström, kompositör, föreläsare och Årets Körledare 2022

Kvällen gästades även av Martin Berggren, pianist, kapellmästare och kompositör samt Sara Swietlicki och Danka Milacic, operasångerskor.


2 mars 2023

Kärlek och demens – Ett författarsamtal med Jonas Brun.

En person som glömt vem hon är, finns hon kvar? Är det samma människa fastän personligheten bleknar bort? Och vad är störst? Minnet eller kärleken?

Kunskapskrogen den 2 mars gästades av Jonas Brun, psykolog och författare till ”Hon minns inte”, en bok om kampen med vården, om hjärnans vindlingar, om förtvivlan och tröst i vardagen med en alzheimerdrabbad mor.

Moderator för evenemanget var Anna Clara Törnqvist, lektor på författarskolan på Lunds universitet. På scen medverkade även skådespelare Jens Olsson, som läste upp stycken ur Jonas bok.


6 december 2022

Vårdens konst – Vad spelar konstverk och konstnärer för roll i sjukvården?

Kunskapskrogen den 6 december gästades av Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier, Lunds universitet, Cecilia Sterner, konstnär och Helena Trenk, konsthandläggare vid Regionfastigheter, Region Skåne.

Moderator för evenemanget var Lars Hagander, överläkare och professor i barnkirurgi och folkhälsa.


20 september 2022

Myter om människokroppen.

Är det verkligen farligt att bada direkt efter en måltid och kan C-vitamin förebygga förkylning?

Kunskapskrogen den 20 september gästades av Johan Andersson, universitetslektor vid institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, som höll en föreläsning om myter inom medicin. Medverkade gjorde även Martin Garwicz, professor i neurofysiologi. Under evenemanget fick publiken dessutom möjlighet att ställa sina frågor kring myter om människokroppen.


2 mars 2022

Livet - inte alltid en dans på rosor.

Kunskapskrogen den 2 mars gästades av dansaren och koreografen Tobias Karlsson.
I sin föreläsning delade Tobias med sig av sina erfarenheter av att vara hiv-positiv, känslan av utanförskap under uppväxten och att ljuga för sig själv – men även hur han hittade sin röst, sin frihet och styrkan att aldrig ge upp sina drömmar.

Moderator för evenemanget var Jonatan Wistrand, läkare och medicinhistoriker vid Lunds universitet.


30 november 2021

Humor som läkande kraft - att möta sorg och glädje med lekfullhet. 

Den 30 november bjöd Kunskapskrogen på en panelsamtal där Åsa Forsberg, sjukhusclown, Marlene Malm, specialpedagog på Lekterapin och Nathalie Karlsson, tidigare patient medverkade. 

Moderator var Pia Dellson, överläkare och specialist i psykiatri och onkologi.  


2 juni 2021

Att förlora ett barn - ett samtal om sorgens nyanser. 

Den 2 juni gästades Kunskapskrogen av barnläkaren och författaren Lina Schollin Ask.

Lina är författare till boken "Klättra så högt du vill för du är ju ändå redan död" om dottern Ingrid som dog under sitt andra levnadsår.

Under kvällen berättade Lina om sin bok och delade även med sig av sina erfarenheter av att leva med sorg och saknad i ett samtal med prästen Kristina Nielsen-Jerneck.

Se eftersändningen från den 2 juni:

Eftersädning: Kunskapskrogen den 2 juni 2021

4 mars 2021

Ärr för livet – en personlig berättelse om självdestruktivitet och maktstrukturer i vården.

Kunskapskrogen gästades denna gång av författaren Sofia Åkerman.
Sofia är författare, legitimerad sjuksköterska samt doktorand i juridik vid Lunds universitet.
Under 2020 kom boken ”Ärr för livet” som är en personlig berättelse om självdestruktivitet. Samtalet under evenemanget berörde frågor om makt, skuld och ansvar vid självdestruktivitet och psykiatrisk vård. Men också hur man kan finna stöd och kraft för att ta sig vidare i livet.

På scen medverkade även skådespelare Jens Olsson.
Moderator för evenemanget var Jonatan Wistrand, läkare och medicinhistoriker vid Lunds universitet.

Se eftersändningen från Kunskapskrogen den 4 mars:

Eftersändning av Kunskapskrogen den 4 mars 2021

1 december 2020

Vägen tillbaka efter stroke.

Kunskapskrogen gästades denna gång av Magnus Wislander.
Magnus Wislander är en av Sveriges största handbollsstjärnor med över 380 landskamper och 1180 mål. Hösten 2019 drabbades han av en stroke. Under Kunskapskrogen den 1 december berättade han om sin väg tillbaka.  

Medverkade gjorde även Christina Brogårdh, professor i fysioterapi, forskare inom stroke och rehabilitering. Moderator för evenemanget var Lars Mogensen. 

Se eftersändning av Kunskapskrogen 1 december 2020:

Eftersändning av Kunskapskrogen den 1 december 2020

Kunskapskrogen arrangerades denna gång i samarbete med Sparbanken Skåne. 

Sparbanken skåne logotyp


10 september 2020

Frigörelsens fysiologi – Om mode och dess inverkan på kroppen från 1920-talet och framåt.

Emma Severinsson, modehistoriker föreläser om mode och dess inverkan på kroppen från 1920-talet och framåt. I föredraget diskuteras den kommersialisering av skönhetskulturen som sker under 1900-talets början som sedan påverkar formerande av de ideal som präglar århundradet. Skönhetskulturens tvingande ideal diskuteras och senare tidens motstånd mot dem lyfts fram. Efterföljande samtal med Håkan Arheden, professor vid Klinisk fysiologi. Samtalet modereras av Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

Se eftersändning av kunskapskrogen den 10 september 2020:

Eftersändning av Kunskapskrogen 10 september 2020

6 februari 2020

Jävla pajas – Min superunge Viggo

Måns Möller berättar med humor och allvar hur han radikalt tvingades ställa om sitt liv och vad det inneburit när hans son diagnosticerades med autistiskt syndrom.


5 december 2019

Vem är värdefull, vem är undermålig – och vem avgör det? Om rasbiologi, fallna kvinnor och oäkta barn

Eva F Dahlgren, författare och hedersdoktor i medicin, föreläser om sin tematiska undersökning av människors värde under 1900-talets första hälft. Trilogin inleddes med släkthistorien Farfar var rasbiolog. Del två, Fallna kvinnor, skildrar några av rasbiologernas studieobjekt - kvinnor som spärrats in på Landskrona tvångsarbetsanstalt. Den avslutande boken, Vad hände med barnen?, berättar om barnen till de ”fallna” kvinnorna. I skuggan av folkhemsbygge och rasbiologi.


11 september 2019

Konst, kropp och motstånd

Föreläsning av Stina Wollter och efterföljande samtal med Per Johnsson, universitetslektor vid institutionen för psykologi. Samtalet modereras av Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

En föreläsning full av bilder, berättelser, sanning, smärta, skapande, konst, kroppstrix och dans. Stina Wollter beskriver de invasioner och den press som vi människor utsätts för och sin väg till- och strategier för - motstånd och överlevnad. Något som helt oväntat ledde till en hel folkrörelse, människor som dansade fram på sociala medier med en uttalad längtan och ett krav på fredade rum kring varje kropp. Stina Wollter är en konstnär, debuterande författare och Instagramprofilen som tar fajten för allas rätt att få vara sig själva och fylla sin plats på jorden.

Kontakt

Ella Berg
Projektledare evenemang
E-post: ella [dot] berg [at] med [dot] lu [dot] se (ella[dot]berg[at]med[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 46 222 30 18

Julia Lundh Rafstedt
Kommunikatör
E-post: julia [dot] lundh_rafstedt [at] er [dot] lu [dot] se (julia.lundh_rafstedt@m)julia [dot] lundh_rafstedt [at] med [dot] lu [dot] se (ed.lu.se)
Telefon: +46 73 050 61 39

Om Kunskapskrogen

Medicinska fakulteten ska vara en plats där olika vetenskapliga perspektiv och människor förenas. Under de kommande åren kommer Medicinska fakulteten satsa på att utveckla en starkare plattform för medicinsk humaniora och lyfta dess betydelse för att både formulera hur hälso- och sjukvården kan förbättras och för att identifiera viktiga etiska ställningstagande.

Det finns kanske inget annat vetenskapligt område som ligger så nära människan som fakultetens. Medicin och vård måste därför alltid förenas med det mänskliga perspektivet. Mot denna bakgrund har Medicinska fakulteten startat en ny seminarieserie: ”Kunskapskrogen – samtalskvällar om medicinen och det mänskliga”. Seminarieserien är öppen för studenter, medarbetare och allmänheten.​​​​​​

Kunskapskrogen arrangeras av Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora