Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Till studenter och medarbetare: För uppdaterad information om coronaviruset, se www.lu.se - Klicka här för att dölja meddelandetTillstudenterochmedarbetare:Föruppdateradinformationomcoronaviruset,sewww.lu.se
Du är här

#iställetföralmedalen 2020

Werbbsänt seminarium under #iställetföralmedalen. Vilka nya möjligheter ger modern teknik medicinsk forskning? Och vilka är fallgroparna och farhågorna när allmänheten ombeds dela med sig av sina personliga hälsodata?

 #iställetföralmedalen

Tid: 29 juni kl 13:00  13:45

Språk: engelska

Webbsändning på : www.altitudemeetings.se/istalletforalmedalen

Medverkande:
Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet och huvudansvarig för forskningsprojektet Covid Symptom Study
Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet
Maria Gomez, professor i fysiologi vid Lunds universitet.

Allmänhetens deltagande i medicinsk forskning har alltid varit helt central. Det är människor, friska och sjuka, som studerats. Men nu håller detta deltagande på att revolutioneras radikalt. Den snabba digitala utvecklingen ger forskarna helt nya möjligheter att samla in stora mängder data, direkt från allmänheten.

Ett exempel på detta är COVID Symptom Study som startades i raketfart på Lunds universitet när coronapandemin slog till. Över 180 000 svenskar deltar nu i studien genom att dagligen rapportera in om de har symptom, vilka symptom de har och om de testats för covid-19. Nu publicerar forskarna dagligen kartor som visar uppskattad förekomst av covid-19 i Sverige.

Vilka nya möjligheter ger modern teknik medicinsk forskning? Och vilka är fallgroparna och farhågorna när allmänheten ombeds dela med sig av sina personliga hälsodata?

Arrangör: Lunds universitet, Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

 

Sidansvarig: