Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

#iställetföralmedalen 2020

Werbbsänt seminarium under #iställetföralmedalen. Vilka nya möjligheter ger modern teknik medicinsk forskning? Och vilka är fallgroparna och farhågorna när allmänheten ombeds dela med sig av sina personliga hälsodata?

 

Webbannons för arrangemanget #iställetföralmedalen. Grafisk illustration.

Tid: 29 juni kl 13:00  13:45

Språk: engelska

Webbinspelning #iställetföralmedalen 2020 (Altitude meetings)

Medverkande:
Paul Franks,
professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet och huvudansvarig för forskningsprojektet Covid Symptom Study.
Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.
Maria Gomez, professor i fysiologi vid Lunds universitet.

Allmänhetens deltagande i medicinsk forskning har alltid varit helt central. Det är människor, friska och sjuka, som studerats. Men nu håller detta deltagande på att revolutioneras radikalt. Den snabba digitala utvecklingen ger forskarna helt nya möjligheter att samla in stora mängder data, direkt från allmänheten.

Ett exempel på detta är COVID Symptom Study som startades i raketfart på Lunds universitet när coronapandemin slog till. Över 180 000 svenskar deltar nu i studien genom att dagligen rapportera in om de har symptom, vilka symptom de har och om de testats för covid-19. Nu publicerar forskarna dagligen kartor som visar uppskattad förekomst av covid-19 i Sverige.

COVID Symptom Study (covid19app.lu.se)

Vilka nya möjligheter ger modern teknik medicinsk forskning? Och vilka är fallgroparna och farhågorna när allmänheten ombeds dela med sig av sina personliga hälsodata?

Arrangör: Lunds universitet, Medicinska fakulteten vid Lunds universitet