Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Almedalsveckan 2019

Spelberoende – hur tacklar vi ett växande folkhälsoproblem?

Arrangör: Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Dag: 3 juli 2019 12:30 - 13:30
Plats: Hästgatan 13, Visby

 

Cirka två procent av Sveriges befolkning har spelproblem. Snabba internetspel om pengar är mycket mer beroendeframkallande än andra spelformer och lockar nya grupper. Vem blir beroende av spel? Vilka är de största riskerna för en person med spelberoende? Och hur kan vi hjälpa de som fastnat?

Snabba internetspel om pengar har hög beroendepotential och utgör huvudproblemet för majoriteten av svenska pelare som söker vård. Forskning visar att många lider av annan psykisk sjukdom och bland spelberoende är självmordsrisken 15 gånger högre än hos befolkningen i stort. Spelen är tillgängliga för alla och marknadsföringen är offensiv. Samhället måste ta ett större ansvar.
Men vilket ansvar har olika aktörer i samhället? Vad kan vården och civilsamhället göra? I Sverige är sjukvården och socialtjänsten sedan 2018 skyldiga att erbjuda behandling. Lever sjukvård och socialtjänst upp till den nya lagen? Finns kompetensen där den behövs? Välkommen till ett panelsamtal om spelberoende där vi diskuterar hur vi på bästa sätt hjälper individer och tacklar ett växande folkhälsoproblem.
Panelsamtalet inleds av Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet och en av Sveriges ledande experter på spelberoende.

Medverkande:

  • Moderator: Lisa Kirsebom, vetenskapsjournalist
  • Ardalan Shekarabi, civilminister (S), Finansdepartementet
  • Anders Håkansson, professor i beroendemedicin, Lunds universitet
  • Zophia Mellgren, samordnare missbruk och beroende, SKL
  • Scarlett Roa, hållbarhetschef, Svenska Spel
  • Madeleine Tügel, rådgivare, Spelberoendes riksförbund
Sidansvarig: