Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Samlingar och söktjänster

Biblioteken vid Lunds universitet har ett stort utbud av verktyg för att söka information. Förutom bibliotekskatalogen LUBcat finns databaser och andra söktjänster som är till hjälp när du söker information om medicin och hälsa.

Våra tryckta samlingar finns att låna i våra bibliotek. På plats i biblioteken har du även tillgång till våra databaser och e-tidskrifter. Notera att för tillgång till dessa utanför biblioteken behöver du vara anställd eller student vid Lunds universitet: logga in med ditt studentkonto eller din Lucat.

Böcker

I bibliotekskatalogen LUBcat ser du om boken du söker finns för utlån, är en kursbok eller en referensbok att läsa på plats i biblioteket, samt på vilket bibliotek  och hylla den finns. Du kan välja valfritt bibliotek som hämtställe när du reserverar eller ställer dig på kö för en bok, undantag tillgängliga kursböcker.

Atlaser, lexikon och handböcker

Många atlaser, lexikon och olika slags handböcker inom medicin, biomedicin och hälsa finns att använda helt fritt:

De e-böcker som biblioteket köper in hittar du i portalen LUBsearch. De kan läsas på plats i biblioteket för dig som är extern besökare eller via inloggning i LUBsearch för dig som är anställd eller student.


Vetenskapliga tidskrifter och databaser

På plats i biblioteken har du även tillgång till våra digitala samlingar som databaser och e-tidskrifter. Databaser, e-böcker och tidskrifter hittar du i LUBsearch. LUBsearch är en gemensam ingång till bibliotekens e-tidskrifter, avhandlingar, de viktigaste medicinska databaserna samt uppslagsverk, medicinska ordböcker och e-böcker.

Notera att för att få tillgång till dessa resurser och ladda ner fulltexter utanför biblioteken och universitets nätverk behöver du vara anställd och student vid Lunds universitet: logga in med ditt studentkonto eller din Lucat. Klicka på "Hello, Guest. Login for full access" överst i LUBsearch-fönstret.

LUBsearch startsida

LUBsearch tidskrifter


Databaser inom medicin

PubMed

Via PubMed kan du bland annat söka i artikelreferenser från Medline, den största och mest etablerade medicinska databasen i världen. PubMed innefattar även andra användbara verktyg, t ex MeSH Database för medicinska ämnesord och Single Citation Matcher.

PubMed – fritt tillgänglig

Svensk MeSH – hitta medicinska sökord

Du kan hitta bra ord för sökning i databaser eller översätt medicinska termer från svenska till engelska och tvärtom. Du kan söka både på svenska och engelska.

Svensk MeSH – fritt tillgänglig

Embase – klinisk och experimentell forskning, läkemedel och behandlingar

I Embase hittar du material inom klinisk och experimentell forskning, samt forskning om läkemedel och behandlingar. Databasen överlappar i stora delar PubMed.

Embase via LUBsearch

Cochrane – systematiska litteraturöversikter från olika randomiserade kliniska försök

The Cochrane Library är en internationell samling databaser, däribland Cochrane Database of Systematic Reviews som innehåller systematiska litteraturöversikter från olika randomiserade kliniska försök.

Cochrane

CINAHL – omvårdnad, vårdvetenskap och arbetsterapi

Databas med cirka 700 000 referenser till artiklar inom omvårdnad, vårdvetenskap och arbetsterapi. Även referenser till avhandlingar och konferensrapporter ingår.

CINAHL via LUBsearch

Sökguide Cinahl (Monica Landén, Bibliotek och IKT)

AMED – arbetsterapi, palliativ vård, fysioterapi

Artikelreferenser från ca 500 tidskrifter inom arbetsterapi, akupunktur, homeopati, palliativ vård, fysioterapi, chiropraktik, hypnos, holistisk behandling, hospice och osteopati.

AMED via LUBsearch

PsycINFO – psykologi och närliggande ämnesområden

PsycINFO innehåller referenser inom psykologi och närliggande ämnesområden som psykiatri, medicin, omvårdnad och sociologi.

PsycINFO via LUBsearch

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: