Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Låna och reservera

Låntagare som inte är studenter eller anställda på Lunds universitet är välkommen att låna vid våra bibliotek om de är över 18 år och bosatt i Sverige. Välkommen till något av våra bibliotek i Lund eller Malmö för att få ett lånekort!

I våra informationsdiskar kan du även få en PIN-kod för lånemaskinen så att du kan låna själv när inte informationsdisken är bemannad.

I bibliotekskatalogen LUBcat kan du se vilka böcker vi har i våra samlingar och på vilket av våra bibliotek de finns. Du kan också önska att hämta upp en bok på valfritt bibliotek, det gäller inte tillgängliga kursböcker.

LU-kortet som lånekort för studenter och anställda

Studenter och anställda vid Lunds universitet använder LU-kortet för att låna, reservera och beställa fjärrlån. I våra informationsdiskar kan du även låna med legitimation eller RSID-kort.

Använd PIN-koden för ditt LU-kort för utlåningsautomaten. Glömt din PIN-kod till LU-kortet?  Gå till LU-kortportalen och logga in med studentkonto eller Lucat.


Lånetider

Lånetiden för kurslitteratur är två veckor. För övrig litteratur är lånetiden 28 dagar med automatiskt omlån om boken inte reserverats av annan låntagare – 5 gånger för studenter och 11 gånger för forskare. Du är personligen ansvarig för dina lån och skyldig att notera och respektera lånetidens längd.

Referenslitteratur får lånas, men måste återlämnas samma dag. Du kan inte låna referenslitteratur i våra lånemaskiner – kontakta informationsdisken!

Läs mer om lån och lånevillkor på Lunds universitets bibliotek webbplats

Förnya lån och reservera böcker

I bibliotekskatalogen LUBcat kan du förnya dina lån och reservera böcker, om boken inte är reserverad av annan låntagare. Omlån kan även göras i våra informationsdiskar. Lånetiden kan förnyas även om boken är försenad om ingen står i kö.

Du kan reservera både utlånade och tillgängliga böcker, men inte tillgängliga kursböcker. Du kan hämta och lämna böcker på valfritt bibliotek, välj avhämtningsställe när du ställer dig i kö på utlånad bok eller när du beställer en tillgänglig bok. Boktransporterna tar cirka 1-3 dagar. När din bok finns inne för avhämtning får du automatiskt ett meddelande via e-post. Boken står kvar för avhämtning i 7 dagar.

Återlämna böcker

På Medicinska fakultetens tre bibliotek har vi låneautomater där du själv kan låna och lämna. Återlämningslådor står utanför biblioteken inne i byggnaderna på BMC, CRC samt HSC. I lådorna kan du lämna böcker när vi har stängt.

Förseningsavgifter för kursböcker

Förseningsavgift på 10 kr per bok och dag. Det genereras inga förseningsavgifter på dagar då biblioteket har stängt eller på helger. Förseningsavgifter betalas i informationsdisken på något av våra bibliotek vid BMC, CRC eller HSC. Betalning sker med kort: Visa, MasterCard eller Maestro.
Om du är skyldig 100 kr eller mer i obetalda avgifter är du automatiskt avstängd från nya lån och omlån vid samtliga bibliotek inom LU.

Bok som inte återlämnas / Förlorad bok

Om lån inte återlämnas trots två påminnelser skickar biblioteket en faktura och du som lånat blir skyldig att betala ersättningsexemplar samt bibliotekets hanteringskostnader (300 kr). Återlämnas boken efter att räkning skickats ut behöver räkningen inte betalas, däremot förseningsavgiften på boken. Du är ersättningsskyldig om en bok du lånat blivit så förstörd att den måste kasseras.


Beställa artiklar och fjärrlån 

Medarbetare och studerande vid Medicinska fakulteten kan beställa artikelkopior eller fjärrlån av material som inte finns hos oss eller på något annat bibliotek vid Lunds universitet.

Artikelkopior kostar 80 kr per artikel.
Inlån av böcker från bibliotek inom Norden: utan kostnad. Inlån från bibliotek utanför Norden: 150 kr/bok

Medarbetare eller Region Skåne-anställda utan Lucat

Du som inte har lånekort (LU-kort) eller Lucat använder detta formulär:

Bok- och kopiebeställningar

För dig med Lucat och lånekort (LU-kort)

Fjärrlånebeställning

 

 

 

Sidansvarig:

Sommarlån och sommaröppet

Kallbadhuset i Malmö


Sommaröppet på våra bibliotek

10 juni–14 juni: kl. 10–13
15 juni–18 augusti: Stängt
19 augusti–30 augusti: kl. 10–13

När våra bibliotek är stängda, återlämna böcker på Universitetsbiblioteket i Lund.


Fjärrlån och artikelbeställning

27 juni–18 augusti: Stängt


Sommarlån kursböcker

Kursböcker som lånas eller förnyas från och med den 22 maj får återlämningsdatum 4 september.