Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Söka och låna litteratur

Medicinska fakultetens bibliotek, Bibliotek och IKT

Biblioteken vid Lunds universitet har ett stort utbud av verktyg för att söka information. Förutom bibliotekskatalogen LUBcat finns olika söktjänster som är till hjälp när du söker information om medicin och hälsa, exempelvis PubMed eller Lunds universitets egna portal LUBsearch.


Vill du låna böcker hos oss?

I bibliotekskatalogen LUBcat ser du om boken du söker finns för utlån eller är en referensbok som du bara kan läsa på plats i biblioteket. I bibliotekskatalogen kan du även förnya dina lån och reservera böcker, om boken inte är reserverad av någon annan.

Bibliotekakatalogen LUBcat på Lunds universitets biblioteks webbplats

E-böcker, uppslagsverk och ordböcker online hittar du i söktjänsten LUBsearch. Till exempel har du som studerar elöer är anställd elektronisk tillgång till ett antal ordböcker via Nationalencyklopedin. Externa besökare kan enbart läsa de digitala böckerna på plats i biblioteket. Studenter och anställda vid Lunds universitet kan även läsa dem utanför Lunds universitets nätverk, till exempel hemifrån, via inloggning med student-id respektive Lucat.

Söktjänsten LUBsearch på Lunds universitets biblioteks webbplats

Lånekort

Externa besökare kan få hjälp att skaffa ett lånekort i våra informationsdiskar. Studenter och anställda vid Lunds universitet använder däremot sitt LU-kort för att låna, reservera och beställa fjärrlån. I våra informationsdiskar kan du även låna med legitimation eller RSID-kort.

Använd PIN-koden för ditt lånekort respektive ditt LU-kort för att låna eller återlämna böcker i låneautomater.

Hur länge kan jag låna boken?

Lånetiden för kurslitteratur är 14 dagar, med automatiskt omlån upp till fem gånger om boken inte reserverats av annan låntagare. För övrig litteratur är lånetiden 28 dagar. Återlämna böcker i våra låneautomater eller i återlämningslådor utanför biblioteken.

Förseningsavgifter betalar du med kort i informationsdisken på något av våra bibliotek i CRC, Malmö eller HSC, Lund. Du kan betala med Visa, MasterCard eller Maestro.

Förnya ditt lån

Du kan förnya dina lån själv i bibliotekskatalogen eller i våra informationsdiskar. Lånetiden kan förnyas även om boken är försenad såvida att ingen står i kö eller har reserverat den.

Kan jag ställa mig på kö eller reservera en bok?

Du kan hämta och lämna böcker på valfritt LU-bibliotek, välj avhämtningsställe när du ställer dig i kö på utlånad bok eller när du reserverar och beställer en tillgänglig bok. Boktransporterna tar cirka 1-3 dagar. När din bok finns inne för avhämtning får du automatiskt ett meddelande via e-post.


Vetenskapliga tidskrifter och databaser

Externa besökare

Externa besökare kan få hjälp med att söka vetenskapligt material i våra informationsdiskar. På plats i biblioteken har du tillgång till våra digitala samlingar som databaser och digitala vetenskapliga tidskrifter via våra öppna sökdatorer.

Student och medarbetare

Du som är student eller anställd vid Lunds universitet har tillgång till databasernas innehåll och ladda ner fulltexter även utanför universitets nätverk. Logga in med ditt student-id eller Lucat. Databaser, e-böcker och tidskrifter hittar du i LUBsearch. LUBsearch en gemensam ingång till bibliotekens e-tidskrifter, databaser samt uppslagsverk, medicinska ordböcker och e-böcker.

 Lista på medicinska databaser i LUBsearch på Lunds universitets biblioteks webbplats


Beställa artikelkopia eller fjärrlån

Vår dokumentleveransservice håller stängt i sommar mellan 21 juni och 15 augusti.

Studenter och medarbetare vid Medicinska fakulteten kan beställa artikelkopior eller fjärrlån av material som inte finns hos oss eller på något annat bibliotek vid Lunds universitet.
Beställa artiklar och fjärrlån – medarbetare på fakultetens interna webbplats Intramed
Beställa artiklar och fjärrlån – studenter på fakultetens Studentwebb