Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mjölksyrebakterier som behandling mot depression

Probiotika för att behandla inflammatorisk depression – en randomiserad kontrollerad studie.

Om studien och syfte

På senare år har flera studier börjat koppla samman magen och tarmfloran med hjärnans funktioner. Probiotika mjölksyrabakterier finns normalt i våra matsmältningsorgan och bidrar till att upprätthålla en balans i tarmfloran som på olika sätt påverkar vårt immunförsvar.

Studiens syfte är att ta reda på om en viss typ av probiotiska mjölksyrabakterier kan hjälpa individer med depression som har tecken till låggradig inflammation i blodet. Vissa studier pekar på att probiotika kan ha positiv effekt mot depressiva symtom, medan andra studier inte har funnit denna koppling. Depression är ett vanligt tillstånd med sannolikt många olika orsaker och endast en andel har förhöjda inflammationsvärden.

Vi rekryterar löpande forskningspersoner sedan 2018 och planerar fortsätta under hela 2022. Deltagandet omfattar 3 läkarbesök och provtagning vid forskningsenheten på vuxenpsykiatriska kliniken i Lund under totalt 8 veckor. Hälften av studiedeltagarna kommer att behandlas med probiotiska mjölksyrabakterier och hälften med placebo.

Ansvarig för studien

Forskningshuvudman är Region Skåne och ansvarig för studien är Daniel Lindqvist, docent och psykiatriker i Lund. Studien görs i samarbete med företaget BioGaia.

Etik- och lagprövning

Studien är godkänd av Regionala Etikprövningsnämnden i Lund och insamling av data görs enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Ansökan för användandet av patientdata och inrättande av kvalitetsregister har även gjort och godkänts av Samråd KVB vid Region Skåne.

Vi söker dig som kan och vill delta i studien

Vi söker forskningspersoner som är mellan 18-85 och har en pågående depression som behandlas med ett antidepressivt läkemedel och/eller kognitiv beteendeterapi. 

För att delta ska man också ha tecken till inflammation i blodet, vilket undersöks genom ett blodprov innan inklusion i studien.
 

Frågor och anmälan

Vid frågor eller om du önskar mer information kring studien är du välkommen att kontakta:

Daniel Lindqvist
läkare och forskningsansvarig

Johanna Tjernberg
forskningssjuksköterska

Telefon: 072-463 64 06
psykiatriforskning [at] skane [dot] se (psykiatriforskning[at]skane[dot]se)

Anmälan

Anmälan till studien (Trialy's webbplats)