Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Till studenter och medarbetare: För uppdaterad information om coronaviruset, se www.lu.se - Klicka här för att dölja meddelandetTillstudenterochmedarbetare:Föruppdateradinformationomcoronaviruset,sewww.lu.se
Du är här

Möt våra forskare!

Medicinska fakulteten är en globalt framstående forskningsmiljö. Ny kunskap växer fram i laboratorier, på sjukhuskliniker och på andra platser i samhället. Den korsbefruktas och kommer till nytta - möt några av våra forskare!


Porträtt Ingrid HedenfalkSöker spår som ökar risken för äggstockscancer

Via en examen i biologi har forskaren Ingrid Hedenfalk etablerat sig som forskare inom äggstockscancer. I en spännande miljö som bland annat omfattar forskningsbyn Medicon Village och Skånes universitessjukhus bedriver hon forskning på vävnadsprover från endometriospatienter.

Ingrid Hedenfalk om forskning mot äggstockscancer


Porträtt Elisabeth ArgentzellMed trubbiga armbågar - för bättre psykisk hälsa

Arbetsterapeuten och forskaren Elisabeth Argentzell följer utvecklingen inom psykiatri och psykisk hälsa. I sin forskning utvärderar hon bland annat behandlingsmetoder som är i bruk. "Jag kan inte tänka mig något roligare än att få forska. Det är en sådan ynnest", säger hon.

Elisabeth Argentzell om forskning för bättre psykisk hälsa


Barncancerforskaren Kees-Jan Pronk undersöker en patient.Besök på barnonkologen, avdelning 64

Bland inplastade namnskyltar med regnbågar, enhörningar och traktorer som de unga patienterna själva har gjort finns barnonkologen och forskaren Kees-Jan Pronk. Där vill han hjälpa barn som riskerar att drabbas av långtidskomplikationer.

Kees-Jan Pronk om barncancer och stamcellstransplantationer


Porträtt Oskar HanssonTidig diagnos a och o vid alzheimer och parkinson

Kognitiva sjukdomar är samlingsnamnet på en mängd sjukdomar som drabbar hjärnan och förstör förmågan att tänka och agera logiskt. Läkaren och forskaren Oskar Hansson utvecklar provtagningsmetoder som ska avslöja och beskriva sjukdomarnas art redan på ett tidigt stadium.

Oskar Hansson om forskning inom kognitiva sjukdomar


Porträtt Pia SundgrenLBIC nyckel till infrastruktur för forskare och industri

I forskaren Pia Sundgrens studier kring sjukdomen SLE och hjärntumörer står ofta bilden i centrum. Sina forskningsplattformar har hon tillgång till vid bildcentrumet LBIC där hon också är ställföreträdande chef.

Pia Sundgren om bildcentrumet LBIC och sin forskning med hjälp av bilddata


Fler forskarporträtt publiceras under våren och sommaren 2020.

Sidansvarig: