Cancerforskningen tar nya kliv framåt

Allt fler överlever cancer och många blir helt friska. Men utmaningarna tar inte slut. I samband med Världscancerdagen den 4 februari 2020 berättar vi här om några av forskningsframstegen.

Cancerforskningen går ständigt framåt

Porträtt David Gisselsson NordCancerforskningen går ständigt framåt. Oftast handlar det inte om den stora coola medicinen som förändrar livet.

Möt David Gisselsson Nord som berättar om hur kunskap och behandlingar för både barn och vuxna utvecklas.

David Gisselsson Nord berättar om trender och utveckling i cancerforskningen

Cancerforskaren Kristian Pietras i laboratorietNu invigs Lunds universitets "cancerambassad" - LUCC

I takt med att cancerforskningen blir alltmer avancerad kraftsamlar Lunds universitet genom att knyta samman flera hundra cancerforskare över fakultetsgränserna.

Lunds universitets cancercentrum (LUCC) samordnar olika initiativ som berör cancerforskning och är kontaktpunkt för både interna och externa aktörer som önskar samverka. Invigningen äger rum på Världscancerdagen den 4 februari.

Invigning av Lunds universitets cancercentrum

Vinjettbild siffran sju7 viktiga framsteg sedan år 2000

Upptäckter kring cancerstamceller, immunterapi och HPV-vaccination - cancerforskaren Åke Borg listar sju höjdpunkter i cancerforskningen sedan millennieskiftet.

Åke Borg är även en av de drivande krafterna bakom bröstcancerinitiativet SCAN-B.

SCAN-B samt sju viktiga framsteg inom cancerforskningen

Cancerforskare Karin Lindkvist arbetar i laboratoriemiljöForskare tror att socker och övervikt kan göra cancerceller svårare att ta död på

I sin jakt på nya och bättre metoder för att göra cancerceller känsligare för behandling skådar Karin Lindkvist och hennes forskargrupp vid Lunds universitet in i molekylernas värld, med hjälp av MAX IV:s röntgenstrålar. Forskarna tror att om man begränsar cellens tillgång på socker blir cancercellerna känsligare för behandling.

Karin Lindkvists forskning om sockerupptag i cancercell

Porträtt Marlene MalmströmFamiljens roll behöver lyftas

- Även om man bara får cancer i ett organ så påverkas hela människan och hennes familj av sjukdomen, säger Marlene Malmström som forskar kring familjen och de anhörigas roll i cancervården.

2018 erhöll LMK-stiftelsens Medicinpris för sin forskning om patienters och närståendes perspektiv på cancerprocessen.

Marlene Malmström om hur familj och närstående påverkas vid cancer

Sophia Zackrisson i arbete på sjukhusklinikMöt Årets cancerforskare 2020

Med 3D-bilder av bröstet öppnas nya möjligheter att upptäcka cancertumörer. Forskaren och överläkaren Sophia Zackrisson utvecklar nya bilddiagnostiska metoder för cancersjukdomar och screening av bröstcancer. Till sin hjälp har hon 3D-mammografi och artificiell intelligens.

Nyligen utsågs hon av Cancerfonden till ”Årets cancerforskare 2020”.

Nyhet om Årets cancerforskare publicerad i januari 2020

Nya strategier mot cancer - och två poddar! Läs och lyssna på Vetenskap & hälsa

Tidskriften och webbplatsen Vetenskap & hälsa lyfter ständigt fram nya rön inom medicin och hälsovetenskap. Läs mer i deras stora cancertema från 2019. Och koppla in hörlurarna och lyssna på Vetenskap & hälsas cancerpoddar!

Nya strategier mot cancer - cancertema på Vetenskap & hälsas webbplats

Podd - Kost och cancer (länk till Vetenskap & hälsas webbplats)

Podd - Kartlägger cancercellernas fingeravtryck (länk till Vetenskap & hälsas webbplats)