Omega-3 som behandling mot depression
Kombination av läkemedel och omega-3 fettsyror prövas i forskningsstudie
Om studien och syfte
Omega-3 fettsyror är en grupp fleromättade fettsyror som bland annat återfinns i fet fisk.
Studiens syfte är att ta reda på om:
- omega-3 fettsyror med högt innehåll av fettsyran Eikosapentaensyra (EPA) kan hjälpa individer med depression
- inflammatoriska markörer i blodprover kan vara kopplat till eventuell antidepressiv effekt
Omega-3 fettsyror i kapselform är ett välbeprövat kosttillskott som anses ha en modest positiv effekt på hjärt- och kärlsystemet. En ny studie har visat att EPA kan ha en positiv effekt på depression hos vissa individer med tecken på låggradig inflammation.
Depression är en vanlig sjukdom som sannolikt kan ha många olika orsaker. Studier har visat att en del, men långt ifrån alla, personer med depression har förhöjda inflammationsmarkörer. Vissa studier pekar på att omega-3 fettsyror kan ha positiv effekt mot depressiva symptom, medan andra studier inte har funnit denna koppling.
Vi tror att omega-3 fettsyror kan vara effektivt mot depression hos de personer som har tecken på låggradig inflammation i blodprover. Förhoppningsvis kan vår studie svara på denna fråga vilket skulle kunna leda till att man i framtiden kan rekommendera denna behandling mot depression hos vissa individer.
Psykiatriforskning Skåne söker nu deltagare till en klinisk forskningsstudie där det undersöks om Omega-3 fettsyror i kapselform som tillägg till ett sedvanligt antidepressivt läkemedel har en antidepressiv effekt.
I studien ska vi testa om detta är en effektiv behandling hos vissa individer med depression om man med blodprov kan förutsäga vem som ska svara på behandlingen.
Ansvarig för studien
Forskningshuvudman är Region Skåne och ansvarig för studien är Daniel Lindqvist, docent och psykiatriker i Lund.
Etik- och lagprövning
Studien är godkänd av Regionala Etikprövningsnämnden i Lund och insamling av data görs enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Ansökan för användandet av patientdata och inrättande av kvalitetsregister har även gjort och godkänts av Samråd KVB vid Region Skåne.
Vi söker dig som kan och vill delta i studien
Vi söker forskningspersoner som är mellan 18-85 och har en pågående depression som behandlas med ett antidepressivt läkemedel och/eller kognitiv beteendeterapi.
Frågor och anmälan
Vid frågor eller om du önskar mer information kring studien är du välkommen att kontakta:
Daniel Lindqvist
läkare och forskningsansvarig
Johanna Tjernberg
forskningssjuksköterska
072-463 64 06
psykiatriforskning [at] skane [dot] se (psykiatriforskning[at]skane[dot]se)